Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Tunne maisema ja Maisemapaikka – Jyväskylän taidemuseon uudet verkkojulkaisut

$
0
0

Tunne maisema ja Maisemapaikka – Jyväskylän taidemuseon uudet verkkojulkaisut

Saraakallion "venehirvi". Kuva Karoliina Järvinen.

www.tunnemaisema.fi
www.tunnemaisema.fi/maisemapaikka

Verkkojulkaisut yllyttävät tutustumaan maisemiin, luontoon ja ympäristössä tapahtuviin muutoksiin

Missä on Akseli Gallen-Kallelan ”Kullervon kirouksen” maisema tai Pekka Halosen Kivikoski? Miten Wilho Sjöström liittyy Viitasaaren Kymönkoskeen? Onko nykytaiteessa ja kultakauden maisemissa enemmän eroja vai yhtäläisyyksiä? Mikä on Saraakallion "venehirvi"?


Tunne maisema

Akseli Gallen-Kallelan Kullervon kirous -maalauksen kivi. Kuva Heikki Hanka.

Tunne maisema -verkkojulkaisu liittyy suuren suosion saaneeseen samannimiseen näyttelyyn (2011) ja kirjaan, jossa Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen maisemamaalaukset kohtaavat nykytaiteen. Verkkojulkaisun välityksellä on mahdollisuus vaeltaa kahden kultakauden taitelijan matkassa keskisuomalaisissa maisemissa sekä tutustua suomalaisten nykytaiteilijoiden maisemateoksiin. Moninaiset ääniefektit linnunlaulusta rakennustyömaan kolkkeeseen tuovat oman jännittävän lisänsä katsomiskokemukseen.

Ootko maisemissa -verkko-opetustehtävät soveltuvat peruskoulun 1–9-luokkalaisille. Sivuilla on myös vinkkejä toiminnallisiin tehtäviin ja omatoimiseen työskentelyyn sekä linkkejä maisema- ja ympäristöaineistoihin. Myös seniori-ikäisten viriketoimintaan löytyy omat tehtävänsä.

Käsikirjoitus, toimitus: Seija Heinänen
Työryhmä: Seija Heinänen, Päivi Hintsanen, Tiina Häkkinen, Sari Koskinen, Leena Lokka, Sirpa Turpeinen
Tekstit: Seija Heinänen, Sari Koskinen
Ootko maisemissa -verkko-opetustehtävät: Tiina Häkkinen
Katso ja tulkitse -tehtävät: Sirpa Turpeinen
Web design ja verkkokäsikirjoitus: Päivi Hintsanen
Yhteistyökumppani: Maaseudun Sivistysliiton ympäristösivistys-hanke



Maisemapaikka

Vaikeakulkuisessa maastossa sijaitseva Saraakallio palkitsee vaeltajan kalliomaalauksillaan. Kuva Karoliina Järvinen.

Maisemapaikka esittelee neljä maisemakohdetta, jotka sijaitsevat Keuruun Huhkojärvellä, Kuhmoisten Kivikoskella ja Viitasaaren Kymönkoskella sekä Laukaan Saraakalliolla. Verkkojulkaisu avaa näkökulmia paikkaan, sen kulttuuriseen merkitykseen sekä maisemassa tapahtuneisiin muutoksiin lähtökohtana paikkakohtainen tutkimustieto ja kuva-aineistot.

Verkkojulkaisu paikantaa Akseli Gallen-Kallelan (Kullervon kirous, 1897–1899), Pekka Halosen (Kesäurheilua, 1922) ja Vilho Sjöströmin (Pilvinen päivä, 1902) teosten maalauspaikat. Lisäksi on mahdollisuus tutustua teokseen maisemassa eli Laukaan Saraakallion kalliomaalauksiin.

Dokumentointikuvaukset tehtiin 2010–2011. Verkkojulkaisussa on artikkeleiden lisäksi noin 200 valokuvaa ja kymmenen lyhyttä dokumenttivideota. Lisäksi kuka tahansa voi tallentaa sivuille Keuruun Huhkojärveen, Kuhmoisten Kivikoskeen ja Viitasaaren Kymönkoskeen sekä Laukaan Saraakallioon liittyviä muistoja, kokemuksia ja kuvia.

Käsikirjoitus, toimitus: Seija Heinänen
Tekstit: Seija Heinänen, Karoliina Järvinen, Antti Vallius
Web design ja verkkokäsikirjoitus: Päivi Hintsanen
Yhteistyökumppanit: Keski-Suomen ely-keskus (ympäristökasvatushanke), Jyväskylän yliopiston Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos ja Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto kalliomaalaustutkimuksen osalta.


Maisema on katsojasta jonkin matkan päässä oleva näkökenttämme rajaama tietty näkymä – avara tai tiettyyn paikkaan kohdistettu. Maisemat ryhmitellään luonnonmaisemiin ja kulttuurimaisemiin, joista viimeksi mainitut maaseutua esittäviin maisemiin ja urbaaneihin kaupunkimaisemiin. Maisemissa on historiallista kerroksellisuutta.


www.tunnemaisema.fi
www.tunnemaisema.fi/maisemapaikka

Tunne maisema-kirja, toim. Seija Heinänen, Pauline von Bonsdorff, Virpi Kaukio 2011. Jyväskylän taidemuseon julkaisuja 1. Maahenki, Helsinki. Kirja valittiin vuoden museojulkaisuksi 2012. Tilaukset: taidemuseo@jkl.fi.

Lisätietoja:
Suunnittelija, FT Seija Heinänen, Jyväskylän taidemuseo, puh. 0500 542 082, seija.heinanen(a)jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Trending Articles