Jyväskylän lounaskokeilu ei riko lakia
Jyväskylässä Vaajakummun koulussa toteutettu ruokahävikkikokeilu ei Jyväskylän kaupungin mukaan riko kilpailulainsäädäntöä tai vääristä kilpailua. Matkailu- ja ravintola-ala ilmaisi tiistaina huolensa siitä, että euron lounaat voivat aiheuttaa kilpailun vääristymän.
Vaajakummun koululla on pyritty kokeiluluonteisesti vähentämään biojätteeseen päätyvän ruuan määrää jakamalla sitä lähialueen asukkaille ilmaiseksi. Lounasruuan yhteydessä tarjottavasta juomasta ja leivästä on peritty kokeilun aikana ensin yhden euron ja sitten puolentoista euron maksu.
Jyväskylän kaupunki ei katso rikkoneensa kokeilussa lakia tai vääristäneensä kilpailua.
”Kunnallinen liikelaitos voi harjoittaa taloudellista toimintaa vähäisessä määrin ja toisaalta toteuttaa edelleen kunnan toimialaan kiinteästi liittyviä tehtäviä. Ruokahävikin myynti ilman tavoitetta saavuttaa tuotteen myynnistä katetta voidaan katsoa myös ei-taloudelliseksi toiminnaksi ja ruokahävikin tarjoaminen kiinteänä osana kunnan muuta sosiaalista palvelua kunnan toiminnaksi, jonka ei katsota loukkaavan kilpailuneutraliteettia. Liikelaitoksen toiminnan laatua ja laajuutta arvioidaan jatkuvasti ”, sanoo Jyväskylän kaupunginlakimies Tiina Mikkola.
Kokeilun toteuttaneen Kylän Kattauksen palveluesimies Paula Puikkonen on Matkailu- ja ravintola-alan, Maran, syytöksistä kummissaan.
”Koululla oppilasruokailusta yli jäänyttä ruokaa syövä porukka ei ehkä ole sitä porukkaa, joka muuten söisi ravintolassa. Täällä on käynyt eläkeläisiä, yksinäisiä miehiä, huonojalkaisia, jotka saavat syyn lyhyeen ulkoiluun ja niin edelleen. Sellaisia ihmisiä, joilla on aikaa käydä lähikoululla katsomassa, onko sinne jäänyt lounasruokaa jäljelle”, Puikkonen sanoo.
Puikkonen ei myöskään usko Maran arvioihin siitä, että ruuan myynti voisi aiheuttaa tilanteen, jossa hankinnat kasvavat ja hävikin kontrolloinnista tulee ennalta-arvaamattomampaa.
”Meillä ruokailee päivittäin noin 500 oppilasta, kolmessa linjastossa. Pyrimme arvioimaan ruuan tarpeen äärimmäisen tarkkaan, mutta näin isoilla määrillä väistämättä linjastoon jää litra tai puolitoista nakkikastiketta. Siitä määrästä tähderuokaa ruokailee jo kymmenen ihmistä eikä hyvää ruokaa tarvitse heittää biojätteeseen kuten ennen”, Puikkonen sanoo.
Ruokahävikin vähentäminen on herättänyt paljon myönteistä julkisuutta, ja Talouselämän mukaan kokeilun laajentamista pohditaan nyt useilla paikkakunnilla, muun muassa Espoossa, Oulussa ja Rovaniemellä.
”Sitra kannustaa julkista sektoria kokeilemaan uusia tapoja järkevöittää luonnonvarojen käyttöä, lisätä sosiaalista hyvinvointia ja samalla vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Meidän mielestämme tämä lyhyt kokeilu on onnistunut näiltä osin hyvin”, sanoo kokeiluista vastaava asiantuntija Hanna-Leena Ottelin Sitrasta.
Tiina Mikkola, Kaupunginlakimies
Jyväskylän kaupunki
Puh. +358 14 2661520
GSM +358 40 7475309
etunimi.sukunimi@jkl.fi
Hanna-Leena Ottelin
p. 050 376 9499
etunimi.sukunim@sitra.fi