Lukuvuoden arviointikeskustelut alkavat 15.11. Jyväskylän kouluissa
Koululaisen hyvinvointia arvioidaan oppimisen edistymisen rinnalla
Jyväskylän perusopetuksen lukuvuoden arviointikeskustelut käydään 15.11.2013-28.2.2014 välisenä aikana. Arviointikeskustelu on alakoululaisten väliarviointi. Arviointikeskustelussa koululainen, huoltaja ja opettaja arvioivat koululaisen oppimisen edistymistä. Tänä syksynä osana arviointikeskusteluja käydään hyvinvointikeskustelu vuosiluokilla 1, 3 ja 6 sekä yläkoulujen 7. ja 9.-luokilla. Hyvinvointikeskustelun pohjaksi koululaisen hyvinvointia on arvioitu VaVa, Vaikeudet ja vahvuudet –menetelmällä.
Hyvinvointia voidaan oppia, opettaa ja osata
Hyvinvoinnin arviointi VaVa–menetelmällä tehdään alakoulujen 1., 3. ja 6.-luokkien lisäksi Tikkakosken, Mankolan, Vaajakummun ja Lehtisaaren koulujen 7. ja 9.-luokilla. Lapsen hyvinvoinnista on olemassa useita käsityksiä, lapsen oman kokemuksen lisäksi huoltajien ja opettajan näkemys. Koululainen, huoltaja ja opettaja täyttävät etukäteen omat arviot, jotka käydään yhdessä läpi vuorovaikutteisessa arviointikeskustelussa.
-Kun hyvinvointia tarkastellaan useasta näkökulmasta, saadaan lapsen hyvinvoinnista kokonaisnäkemys ja tunnistetaan vahvuudet sekä mahdolliset tuen tarpeet, sanoo hyvinvointioppimista koordinoiva projektipäällikkö Tarja Tuomainen perusopetuspalveluista.
Hyvinvoinnin ”oppiaineita” ovat mm. vuorovaikutustaidot, arjen rytmittäminen ja ajankäyttö, riittävä liikunta, terveelliset ruokailutottumukset, omasta hygieniasta huolehtiminen, omien vahvuuksien tunnistaminen, oppimaan oppiminen sekä ympäristön arviointi ja tulkinta. VaVa-hyvinvointioppimisessa arvioidaan koululaisen sosiaalisuutta, kaverisuhteita, tunnetaitoja, tarkkaavaisuutta ja käyttäytymistä.
Tuen tarvetta ja toimenpiteitä selvitetään ja suunnitellaan yhdessä vanhempien kanssa.
-Kun koululainen arvioi itse, ottaa vastaan säännöllisesti tietoa omasta hyvinvoinnistaan ja oppii taitoja, voidaan alkaa puhua hyvinvointiosaamisesta, Tuomainen jatkaa.
Arviointikeskustelun teemat vaihtelevat vuosiluokittain
Alakoululaisten arviointikeskustelun teemat liittyvät ikäkausikohtaisen oppimisen edistymisen arviointiin. Teemoja ovat mm. koulunaloitukseen liittyvät asiat, koululaisen oman vastuun ja opiskelutaitojen kehittyminen sekä numeroarviointiin ja yläkouluun siirtymisen vaiheet.
Arviointikeskustelu on osa kodin ja koulun yhteistyötä sekä kasvatuskumppanuuden vahvistamista.
Lisätietoja:
projektipäällikkö Tarja Tuomainen, perusopetuspalvelut, p. 014 266 4004
koulujen rehtorit