Kehitysvammaisille etsitään toimitilahuoltajan oppisopimuspaikkoja Jyväskylässä
Jyväskylässä suunnitellaan parhaillaan uudenlaista kehitysvammaisille suunnattua oppisopimuskoulutusta, joka tähtää toimitilahuoltajan tutkintoon. Koulutuksen käynnistämiseksi etsitään oppisopimuspaikkoja tarjoavia työnantajia. Myös oppisopimuskoulutuksesta kiinnostuneita ja koulutukseen soveltuvia opiskelijoita etsitään parhaillaan.
Varsinainen oppisopimuskoulutus on tarkoitus käynnistää alkuvuodesta 2014. Jotta koulutus päästään aloittamaan, tarvitaan vähintään yhdeksän opiskelijaa ja 9 työnantajaa. Koulutus on kolmevuotinen.
- Ihan vielä tavoitetta ei ole saavutettu. Sekä opiskelijoita että työnantajia tarvitaan lisää, kertoo työvalmennus Kätevän ohjaaja Juha Hurmerinta.
Toimitilahuoltajan tehtävien kirjo on laaja ja mahdollistaa monien työnantajien mukaan tulemisen. Toimitilahuoltajien työtehtäviä voivat olla mm. palvelualan avustavat tehtävät, kiinteistöjen puhtaanapito, viheralueiden hoito, kiinteistönhoidon avustavat tehtävät sekä ylläpito- ja perussiivoustehtävät. Oppisopimuskoulutuksesta kiinnostuneiden opiskelijoiden keskuudessa suosituin työpaikkatoive löytyy kaupalliselta alalta. Kaupallisella alalla oppisopimuspaikkoja ei kuitenkaan ole tällä hetkellä riittävästi.
- Sen sijaan on puhtaanapitoalan yritykset ovat tarjonneet työpaikkoja, mutta opiskelijoita ei ole näihin työpaikkoihin löytynyt riittävästi. Parhaillaan haarukoimme kehitysvammaisten joukosta niitä, joita puhtaanapitoala voisi kiinnostaa, Hurmerinta kuvaa.
Yrittäjiä tuetaan koulutuksen aikana eri toimijoiden toimesta
Oppisopimuskoulutusta on suunniteltu yhteistyössä Jyväskylän kaupungin työvalmennus Kätevän, Bovallius-ammattiopiston sekä oppisopimuskeskuksen kanssa. Yhteistyössä on mukana myös Kela. Tietosisältöjen opetuksen koulutukseen lähteville kehitysvammaisille järjestävät yhteistyössä Bovallius-ammattiopisto ja oppisopimuskeskus. Kela on hankkeessa mukana eläke- ja kuntoutusraha-asioissa.
Yrittäjiä tuetaan eri toimijoiden toimesta koko oppisopimuskoulutuksen ajan. Bovallius-ammattiopistolta nimetään opiskelijoille henkilökohtainen työhönvalmentaja, joka tukee opiskelijaa ja työyhteisöä työhön liittyvissä asioissa.
Työnantaja nimeää opiskelijalle työpaikkakouluttajan, joka ohjaa, tukee ja arvioi opiskelijan edistymistä opiskelun aikana. Työpaikkakouluttajille järjestetään kolmepäiväinen koulutus. Koulutuksessa käsitellään mm. erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden oppimisen ohjausta.
Oppisopimuskoulutuksessa ammattiin opitaan tekemällä oikeaa työtä työpaikoilla. Työn ohessa oppisopimusopiskelijat suorittavat opintoja Bovallius-ammattiopistolla yhtenä päivänä viikossa. Oppisopimuskoulutuksessa solmitaan kehitysvammaisen kanssa määräaikainen työsuhde. Minimiviikkotyöaika on 25 tuntia. Viikkotyöaikaan sisältyy opetuspäivä Bovallius-ammattiopistolla.
Aiheesta kiinnostuneille yrityksille on koottu kattava tietopaketti kehitysvammaisten oppisopimuskoulutuksesta.
- Aiheesta kiinnostuneet yrittäjät voivat ottaa yhteyttä esimerkiksi Työvalmennus Kätevään, josta laitamme sitten tarkempaa tietoa tulemaan. Yksin pohdintaa ei tarvitse tehdä, tulemme mielellään myös juttelemaan yritysten kanssa ja kertomaan kokemuksista, Kätevän ohjaaja Juha Hurmerinta lupaa.
Kahvila Muisto on yksi oppisopimuspaikan tarjoavista yrityksistä
Sirpa Pii-Keinonen kahvila Muistosta on eräs yrittäjä, joka on jo lähtenyt mukaan hankkeeseen. Sirpa on myös aiemmin tarjonnut työkokeilumahdollisuuksia kehitysvammaisille. Sirpan ja hänen työntekijöidensä kokemukset kehitysvammaisten kanssa työskentelemisestä ovat olleet erittäin positiivisia.
- Meillä avotöissä olleet työntekijät ovat olleet työssään erittäin tarkkoja ja perusteellisia. Työhön sitoutuminen ja rehtiys ovat olleet esimerkillistä seurattavaa.
Sirpa Pii-Keinonen kannustaa muita yrittäjiä rohkeasti mukaan hankkeeseen.
- Ihan turha pelätä, miten pärjätään kehitysvammaisen kanssa. Rohkeutta peliin, kun uskaltaa lähteä mukaan, saa itse paljon enemmän ja oppii samalla paljon uutta.
Taustaa: Suomessa vielä varsin harva kehitysvammainen on päässyt työsuhteiseen palkkatyöhön
Suomessa on työikäisiä kehitysvammaisia henkilöitä noin 23 000. Kehitysvammaliiton lokakuussa julkaiseman tiedon mukaan työkykyisiä on useita tuhansia, mutta vasta 350 henkilöä on päässyt työsuhteiseen palkkatyöhön.
Oppisopimuskoulutuksen uskotaan tuovan uusia mahdollisuuksia kehitysvammaisten henkilöiden työllistymisen paranemiseen. Oppisopimuskoulutuksen mallia on testattu mm. Reisjärvellä. Tulevana vuonna Kainuussa, Tampereella ja Oulussa suunnitellaan vastaavanlaisten koulutusten järjestämistä.
Mikäli yrittäjä on halukas kuulemaan lisää oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksista, hän voi ottaa yhteyttä oppisopimuskeskuksen koulutussuunnittelija Milja Manniseen, p. 040 341 5188 ja milja.manninen@jao.fi tai työvalmennuspalvelu Kätevään, p. 014 266 3928
Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta: koulutussuunnittelija Milja Manniseen, p. 040 341 5188 ja milja.manninen@jao.fi
Lisätietoja Jyväskylän kaupungin osalta: Työvalmennuspalvelu Kätevän ohjaaja Juha Hurmerinta, p. 014 266 3928 tai Kortepohjan toimintakeskuksen palvelupäällikkö Reijo Veijalainen, p. 040 721 4228