Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Anna Ruth: VAHINKO: Accident/Damage 9.11.2013-12.1.2014

$
0
0

Anna Ruth
VAHINKO: Accident/Damage
Keski-Suomen museossa
9.11.2013 –12.1.2014

Anna Ruth on kanadalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee nykyisin Jyväskylässä. Hänen näyttelynsä VAHINKO: Accident/Damage luo katseen vierasperäisiin kasveihin.

Anna Ruth, työ sarjasta Muserrettuja kukkia, kukat paperille, 2013. Kuva: Anna Ruth

Saavuin Suomeen Pohjois-Amerikasta Manner-Euroopan kautta, aivan kuten Lupiini kaksisataa vuotta aikaisemmin. Molemmat päädyimme Suomeen hyvien päämäärien tuomana ja molemmat jäimme tänne vahingossa. Nyt Suomi on kotimme. Me osallistumme yhteiskunnan muotoutumiseen, vaikutamme ympäröivään luontoon, olemme jatkaneet sukujamme täällä ja menestyneet.

Idea tähän näyttelyyn alkoi muotoutua marraskuussa 2006 ollessani Etelä-Afrikan Johannesburgissa kolmikuukautisessa taiteilijaresidenssissä. Jakaranda-puu kukkii seudulla ensimmäisenä keväisin ja minä lumouduin kauniista violeteista kukista, jotka peittivät kaupungin kuin lumi. Myöhemmin kuulin, että Jakaranda-puu on vierasperäinen laji, ja se on tuotu Etelä-Afrikkaan vuonna 1888. Kuulin myös, että Etelä-Afrikan valtio on palkannut kahdenkymmenen tuhannen hengen vahvuisen armeijan tuhoamaan vierasperäisiä lajeja maasta. Viha näitä kasveja kohtaan oli paikoin niin voimakasta, että osa ihmisistä vaatii kaikkien Johannesburgin noin sadantuhannen lähes satavuotiaan Jakaranda-puun tuhoamista kaupungista.

Kuulostaa äärimmäiseltä, mutta palatessani Suomeen huomasin, että täälläkin vierasperäiset lajit ovat vihanpidon kohteena.

Lupiinit eritoten herättävät intohimoja. Violetit lupiinit ovat myrkyllisiä. Ne laskevat myytävän heinän arvoa ja sairastuttavat varomattomia karjaeläimiä, ja näin tuottavat lisätyötä maatiloilla. Ne myös leviävät helposti, ja viihtyvät mitä erilaisimmissa ympäristöissä. Ne muuttavat myös maaperän kemiaa ja vaikeuttavat joidenkin paikallisten kasvien pärjäämistä.

Toisaalta lupiineja on käytetty monin tavoin myös hyödyttämään ihmiskuntaa. Lupiineja on käytetty muokkamaan maaperää sopimaan viljelykasveille. Tiettyjä lupiinilajikkeita kasvatetaan myös proteiinirikkaaksi ihmisravinnoksi ja ravinnoksi eläimille. Puhumattakaan syystä, miksi ne ovat päätyneet Suomeen; helppohoitoinen ja näyttävä kasvi on suosittu puutarhakasvi niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja ne toimivat elinympäristöinä monille hyönteislajeille.

Villit lupiinit ovat uhanalaisten kasvien listalla niiden alkuperäisessä ‘kotimaassa’ Yhdysvaltojen itäosassa. Niiden nopea väheneminen on saattanut niistä riippuvaisia hyönteislajeja sukupuuton partaalle. Yksi tällaisista on nykyisin harvinainen Kamer Blue -perhonen, jonka toukat syövät pääsääntöisesti lupiineja.

Mitä jos tuhoamalla kasvilajeja osallistumme niiden sukupuuttoon ajamiseen? Ajatus on hieman liioiteltu, mutta haluan kyseenalaistaa intohimomme vierasperäisten kasvilajien hallintaan ja kontrollointiin; kasvilajien, jotka olemme itse tuoneet maahan ja kasvattaneet sopeutumaan paikallisiin olosuhteisiin, vaikkakin osittain vahingossa.

Uskon luonnon monimuotoisuuteen, ja tavallaan näen itseni osana tätä ilmiötä monikulttuurisen perheeni kautta. Mutta samaan aikaan minut koetaan vierasperäisenä lajina. Mietin, että kumpi on suurempi uhka yhteiskunnalle?

Anna Ruth
kuvataiteilija

Anna Ruth on suorittanut taideopinnot Emily Carr -yliopistossa Kanadan Vancouverissa ja valmistunut ranskassa École Supérieure des Beaux-Arts de Cornouaille -koulusta vuonna 1998. Hän on sittemmin osallistunut näyttelyihin Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Afrikassa. Kuvataiteilijatyönsä jatkeena Ruth etsii tapoja taiteen esilletuomiseksi yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa.

Lisätietoja:
Anna Ruth
040 848 3952
ruth.anna(at)gmail.com

Intendentti Erkki Fredrikson
014 2664354
erkki.fredrikson(at)jkl.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Trending Articles