Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Graphica Creativa tuo naapurit Jyväskylään

$
0
0

Graphica Creativa tuo naapurit Jyväskylään

Näyttelypaikat ja maat

5.5.–9.9. Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23 Norja, Ruotsi, Venäjä
5.5.–9.9. Galleria Harmonia, Hannikaisenkatu 39 Viro
5.5.–2.9. Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7 Suomi

avoinna ti–su 11–18

Graphica Creativa 2012 esittelee tällä kertaa ajankohtaista taidegrafiikkaa Suomesta ja sen neljästä naapurimaasta Ruotsista, Norjasta, Venäjältä ja Virosta. Viisi maata, jotka valtiollisesti, poliittisesti ja taloudellisesti eroavat paljonkin toisistaan, mutta joita yhdistävät toisiinsa osin yhteinen historia, kulttuuri ja kieli. Näyttely haluaa samalla elvyttää omalta osaltaan kuvataiteen pohjoismaista yhteistyötä ja tietämystä sekä tarjota tärkeitä verkottumismahdollisuuksia lähinaapurimaihimme Venäjälle ja Viroon. Näyttely on myös osa Jyväskylän kaupungin 175-juhlavuoden tapahtumia.

Jokaista maata edustaa 5–6 taiteilijaa, jotka kunkin maan kuraattori on valinnut näyttelyyn. Jyväskylän Grafiikkakeskuksessa järjestettiin lisäksi joulukuussa 2011 kymmenpäiväinen työpaja, jonka aikana viisi pietarilaista graafikkoa valmisti osan näyttelyyn tulevista teoksista.

Näyttelykuraattoreina toimivat kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja (Suomi), taidegraafikko ja kuvanveistäjä Stefano Beccari (Ruotsi), kuvataiteilija Liv Dysthe Sønderland (Norja), kuvataiteilija Petr Shvetsov (Venäjä) sekä taidegraafikko ja litografiapajan johtaja Jaak Visnap (Viro).

Näyttelyyn valitut taiteilijat ovat Maija Albrecht, Heli Kurunsaari, Ari Pelkonen, Tomas Regan ja Antti Tanttu Suomesta, Eva Björkstrand, Nina Bondeson, Maya Eizin Öijer, Bess Frimodig ja Eva Zettervall Ruotsista, Espen Dietrichson, Asbjørn Hollerud, Anna Christina Lorenzen, Hariton Pushwagner ja Sex Tags Norjasta, Kadri Alesmaa, Peeter Allik, Tarrvi Laamann ja Marko Mäetamm Virosta sekä Petr Belyj, Mihail Karasik, Mylo, Vitali Pushnitski, Juri Shtapakov ja Irina Vasiljeva Venäjältä.

Onko taidegrafiikka kuollut?

Näyttely pohtii myös taidegrafiikan nykytilannetta ja asemaa kuvataidekentässä. Taidegrafiikan asemasta taidemaailmassa on keskusteltu itse asiassa jo iät ja ajat. Grafiikan arvostus ja merkitys on vaihdellut paljonkin eri aikakausina. Näyttäisi siltä, että tällä hetkellä sen status ja toimintaedellytykset näissä kaikissa viidessä maassa ovat enemmän vai vähemmän alamaissa. Tosiasiahan on, että vaikka taidegrafiikkaa ostetaan edelleenkin kotien iloksi, museoiden seinillä sitä harvemmin enää näkee ja taideopiskelijoiden kiinnostus sitä kohtaan on laantunut.

Onko taidegrafiikka siis jäämässä kelkasta aikansa eläneenä taidemuotona? Onko vika taidemaailman vaikuttajissa, taidegrafiikan teknisessä ominaislaadussa vai kenties graafikoissa itsessään? Huoli taitaa kuitenkin olla liioiteltua ja ennen aikaista. Mielenkiintoista ja ajan hermolla olevaa grafiikkaa tehdään kaikesta huolimatta edelleenkin.

Kokeneita konkareita ja tuoreita tulokkaita, vanhan ajan vedoksia sekä grafiikan kyseenalaistamista

Esillä on perinteitä kunnioittavaa grafiikkaa mutta myös grafiikan ja muun kuvataiteen rajapinnoilla elävää taidetta. Suomalaiset näyttäisivät luottavan vahvaan visuaaliseen ilmaisuun, kun taas ruotsalaisessa grafiikassa nousevat esille tarinat ja feministinen näkökulma. Jos Norjassa taiteilijat vievät katsojan yli todellisuuden ja järjen rajojen, virolaiset lähestyvät ympäröivää todellisuutta suoremmin ja röyhkeämmin. Pietarilaiset taiteilijat ovat sen sijaan enemmän kokeilijoita/uudistajia ja samalla perinteisen venäläisen avantgarden työn jatkajia.

Poimintoja

Oslossa asuva Hariton Pushwagner on kulttitaiteilija, joka on saanut huomiota Norjan ulkopuolellakin. Hän on aloittanut uransa jo 1980-luvulla ja hänen uudelleen löydetty yhteiskuntakriittinen tuotantonsa on yhä ajankohtaista. http://www.pushwagner.no/

Mölndalissa Göteborgin eteläpuolella asuva Nina Bondeson käsittelee henkilökohtaisia ja alitajunnasta kumpuavia teemoja. Hän haluaa vaikuttaa myös poliittisesti ottamalla kantaa taiteen sekä naisten asemaan yhteiskunnassa. http://ramverk.se/vardagsbilder/nina/

Semjon Motoljanetsin ja Dimitri Petuhovin Mylo-ryhmä Pietarista tekee käsitetaidetta saippuasta. Jotta saippuan saisi käsiinsä, on rikottava pakkaus ja vapautettava tällä tavalla paperivedokset turhalta suuren taiteen taakalta. Ryhmä esittää Holvissa avajaisten yllätysnumerona saippuaperformanssin.

Tallinnassa asuva Marko Mäetamm tutkii töissään harmaata aluetta, jossa sekavat hallinnan ja hallittuna olemisen tunteet sulautuvat yhteen. Muurahaiset-teoksessa asiat näyttävät olevan kunnossa, mutta yksityiskohdat paljastavat jotakin muuta olevan meneillään. http://www.maetamm.net/index5.html

Helsinkiläinen Ari Pelkonen on Vuoden nuori taiteilija. Hän yhdistää tyylikkäällä tavalla taidegrafiikkaa ja maalausta. http://www.taidegraafikot.fi/aripelkonen.html

Näyttelyä ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Pohjoismainen kulttuurirahasto ja Office for Contemporary Art Norway (OCA).

GC-oheisohjelma

Graphica Creativa -yleisötyöpajat
12.5.–30.6. la klo 12–16 (paitsi 23.6.), 4.7.–11.8. ke–la klo 12–16, 18.8.–8.9. la 12–16
ohjaajana taidegraafikko Jonna Jantunen
ei ennakkoilmoittautumista, mukaan voi tulla milloin vain
sopii aloittelijoillekin
hinta 7 € / kerta

elo-syyskuussa
Graphica Creativa -koululaistyöpajat
tiedustelut museolehtori Sirpa Turpeinen
puh. 050 542 0591, sirpa.turpeinen(at)jkl.fi

Graphica Creativa -tapahtumaviikko 3.9.–9.9. Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.

Grafiikkaa lähikaupasta
Holvin katutason aulatilaan on pystytetty GC-lähikauppa, jossa on myynnissä vedoksia paikallisilta taidegraafikoilta: Tuomas Hallivuo, Naoji Ishiyama, Jonna Jantunen, Maija Kumpulainen-Sokka, Elli Manninen, Emma Lappalainen, Jyrki Markkanen, Kirsi Neuvonen, Aino-Kaarina Pajari, Rita Vargas, Ulla Virta ja Iana Vulpe.

GC-pyöräparkki
Ruotsin, Norjan, Venäjän, Viron ja Suomen väreihin tuunatut polkupyörät ovat käytössä panttia vastaan. Siirtyminen näyttelypaikasta toiseen sujuu pyörillä näppärästi. Pyörien lainaus tapahtuu Holvissa.

Mikä on Graphica Creativa?
Vuodesta 1975 lähtien Jyväskylässä järjestetty Graphica Creativa (luova grafiikka) on Pohjoismaiden vanhin toistuva kansainvälinen grafiikkanäyttely. Graphica Creativa eroaa monista perinteisistä grafiikkabiennaaleista ja -triennaaleista siinä, että jokaiseen näyttelyyn on pyritty etsimään jokin erityinen teema tai näkökulma ajankohtaiseen taidegrafiikkaan. Aikaisemmin teemoina ovat olleet mm. grafiikka Euroopan ulkopuolella, grafiikan kustantajat ja työpajat, grafiikan raja-alueet ja viimeksi vuonna 2009 graafikoiden ja muiden taiteilijoiden yhteistyöprojektit.

Lisätietoja
Jukka Partanen, intendentti, puh. 050 462 2695, jukka.partanen(at)jkl.fi
Anna-Leena Pesonen, näyttelysihteeri, puh. 050 311 8901, anna-leena.pesonen(at)jkl.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Trending Articles