Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntalautakunnan päätöksiä 21.5.2014
Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti muun muassa säilyttää Halssilan, Lohikosken ja Vesangan kirjastot ja antoi lausunnon monipalvelupisteistä. Lautakunta myös kutsui loppukauden kokouksiin nuorisovaltuuston edustajan läsnäolo- ja puheoikeudella.
Kirjastoverkko: Halssilan, Lohikosken ja Vesangan kirjastoja ei lakkautettu
Kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti, että Jyväskylän kaupungin kirjastoverkko muodostetaan 23.4.2014 päivitetyn kirjastoverkkoselvityksen 2014 - 2025 sisältämän esityksen mukaiseksi lukuun ottamatta Halssilan, Lohikosken sekä Vesangan kirjastojen lakkauttamisia. Päätös syntyi kahden äänestyksen jälkeen. Päätökseksi tullut esitys voitti ensimmäisellä kierroksella äänin 6 - 5 esityksen, jossa olisi säilytetty Halssilan kirjasto ja lakkautettu Vesangan ja Lohikosken kirjastot. Toisella äänestyskierroksella lautakunnan päätökseksi tullut esitys voitti esittelijän pohjaesityksen äänin 10-0, yksi tyhjä.
Kirjastoverkkoselvitys ja siinä esitetyt verkkoratkaisut pohjautuvat perustuu valtuuston hyväksymiin palvelulinjauksiin vuosille 2013–2016 sekä vuoden 2014 talousarvioon.
Kypärämäen ja Kuokkalan pienkirjastojen toiminta lakkasi jo 16.4.2014. Kypärämäessä kirjastopalvelut saadaan kirjastoautosta, Kortepohjan kirjastosta ja pääkirjastosta, Kuokkalassa pääkirjastolta ja kirjastoautosta. Kuokkalan väestöpohja edellyttäisi aluekirjastoa. Kirjaston tarve otetaan huomioon Kuokkalan monipalvelupisteestä tehtävän selvityksen ja Pohjanlammen koulun laajennuksen hankesuunnitelman yhteydessä.
Monipalvelupisteiden yhteyteen sijoittuvista kirjastoista Tikkakosken kirjastoa esitetään siirrettäväksi nykyisen terveysaseman tiloihin kaavailtuun monipalvelupisteeseen vuoden 2015 alussa. Muiden monipalvelupisteselvityksessä mukana olevien kirjastojen, eli Huhtasuon, Säynätsalon ja Korpilahden esitetään jäävän nykyisiin tiloihin.
Vaajakosken kirjaston tiloja pienennetään noin 430 m2 ja muutetaan nuorisotilaksi 2017 ja pääkirjaston tiloja pienennetään noin 2000 m2 viimeistään rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä vuonna 2018-2019. Tiloihin tutkitaan kuvataidekoulun, kulttuuripalvelujen toimiston sijoittuminen tai muuta kaupungin toimintaa.
Palokan aluekirjastoon ei ole tulossa selvitysjaksolla muutoksia, Keltinmäen ja Keljonkankaan lähikirjastojen peruskorjausvaiheessa arvioidaan ja tutkitaan toiminnan jatko, laajuus ja sijainti tai luopuminen. Kortepohjan lähikirjastossa on edessä peruskorjaus 2016-17. Hankesuunnittelun yhteydessä, vuonna 2015 arvioidaan ja tutkitaan toiminnan jatko, laajuus ja sijainti tai luopuminen. Kirjaston aukioloaikaa kasvatetaan 2014 avaamalla kirjasto mm. sunnuntaisin omatoimisen asioinnin avulla (ns. itsepalvelukirjasto).
Kolmelle kirjastoautolle etsitään yhteiset, liikenteellisesti hyvät talli- ja huoltotilat 2017.
Asian esittelyteksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/klltk/2014/21051615.1/frmtxt43.htm
Asian liitteet: http://www.jyvaskyla.fi:8081/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epjattn.htm?KLLTK+21%2e5%2e2014%2016%3a15%3a00+43+1
Lautakunnan lausunto Huhtasuolle, Korpilahdelle, Säynätsaloon ja Tikkakoskelle kaavailluista monipalvelupisteistä
Lautakunta antoi lausunnon kunnan palveluja tarjoavien monipalvelupisteiden perustamisselvityksestä. Lausuntoon jätettiin yksi eriävä mielipide.
Monipalvelupisteiden perustamista on selvitetty Jyväskylän Huhtasuolle, Korpilahdelle, Säynätsaloon ja Tikkakoskelle. Näihin kaikkiin pisteisiin on sisällytetty kulttuuri- ja liikuntalautakunnan alaisesta toiminnasta kirjastopalvelut. Monipalvelupisteillä haetaan säästöjä sekä tilakustannuksista että toiminnasta. Selvityksessä on tarkasteltu toiminnallisia ja taloudellisia tavoitteita ja vaikutuksia.
Selvityksessä Tikkakoskelle esitetään monipalvelupistettä terveysaseman nykyiseen rakennukseen, johon sijoittuisivat terveyspalvelut, kirjasto, nuorisotila ja yhteispalvelupiste. Kirjaston ja sen yhteydessä toimivan yhteispalvelupisteen nykyisestä tilasta luovuttaisiin. Huhtasuolla palvelut säilyvät pääosin ennallaan. Monipalvelupisteen tiloiksi esitetään nykyistä terveysaseman taloa (L-talo) ja kirjasto-nuorisotaloa (K-talo). Säynätsaloon on tutkittu kahta vaihtoehtoa, jotka koskevat terveyspalveluita ja kotihoitoa. Kirjasto ja yhteispalvelupiste jäävät molemmissa vaihtoehdoissa kunnantalolle nykyisiin tiloihin. Korpilahdella monipalvelupiste säilyy Korpilahtitalossa, jossa tilankäyttöä tiivistetään, mutta järjestelyllä ei ole vaikutuksia palvelutarjontaan.
Kulttuuri- ja liikuntalautakunta toteaa lausunnossaan muun muassa:
”… erityisen hyvää on se, että kirjastopalvelut säilyvät alueilla. Samoissa tiloissa toimittaessa on mahdollista jatkaa aukioloaikoja esimerkiksi kirjaston itsepalvelua kehittämällä. Tilojen yhteiskäyttöä lisäämällä voidaan myös tehostaa tilojen käyttöä.
Tikkakosken kirjaston tilat ovat selvityksessä palvelutarpeeseen nähden liian pienet. Tämä on syytä ottaa huomioon ja varmistaa, että kirjaston tilat ovat toimivat ja käyttötarpeeseen nähden riittävän kokoiset. Muutoin kirjastoja koskevat muutokset ovat pieniä ja henkilöstövaikutuksia ei ole. Kuokkalan monipalvelupisteestä tullaan tekemään erillinen selvitys Pohjanlammen koulun muutos- ja laajennushankkeen hankesuunnitelman tarkistamisen yhteydessä. Selvityksessä tulee ottaa huomioon kirjaston tarve. Kuokkalan alueen iso asukasmäärä edellyttää lähikirjastoa alueelle.
Palveluiden saavutettavuus edellyttää joukkoliikennejärjestelyjä tai palveluliikenteen lisäämistä erityisesti Tikkakoski-Palokka –reitillä sekä Säynätsalosta Muuramen suuntaan. Liikkuvilla palveluilla, esimerkiksi kirjastoautoilla, voidaan kuitenkin parantaa palveluiden saavutettavuutta nykyistäkin paremmaksi. Palvelujen laatuun monipalvelupisteillä ei ole välittömiä merkittäviä vaikutuksia. Yhteiskäytössä olevat etäyhteydet mahdollistavat muun muassa konsultoinnin asiakastilanteissa. Pidemmällä aikavälillä useiden toimijoiden työskentely rinnakkain laajentaa ja monipuolistaa osaamista.”
Selvitys monipalvelupisteistä (8.5.2014) perustuu valtuuston hyväksymiin palvelulinjauksiin vuosille 2013–2016 sekä vuoden 2014 talousarvioon. Monipalvelupisteiden tavoitteena on tiukkenevassa taloustilanteessa varmistaa, että palveluja on saatavilla myös kauempana sijaitsevilla alueilla. Monipalvelupisteet ovat osa palveluverkkoa, joten aluekohtaiset palvelutarpeet ja palvelukohtaiset palveluverkkoratkaisut vaikuttavat niiden palveluvalikoimaan ja laajuuteen.
Hallintosäännön 3 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää monipalvelupisteistä. Lautakunnat antavat lausuntonsa kaupunginhallituksen päätöksentekoa varten.
Asian esittelyteksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/klltk/2014/21051615.1/frmtxt44.htm
Asian liitteet: http://www.jyvaskyla.fi:8081/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epjattn.htm?KLLTK+21%2e5%2e2014%2016%3a15%3a00+44+1
Kulttuuri- ja liikuntalautakunta kutsuu Jyväskylän nuorisovaltuuston edustajan kokouksiin
Kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti kutsua yhden, Jyväskylän nuorisovaltuuston keskuudestaan valitseman, 15 vuotta täyttäneen edustajan läsnä- ja puheoikeudella kokouksiinsa kuluvan valtuustokauden loppuun saakka. Varsinaisen edustaja ollessa poissa, hänen tilallaan voi olla nuorisovaltuuston hänelle valitsema varaedustaja. Lautakunta teki päätöksen nuorisovaltuustolta tulleen aloitteen perustella. Aloitteessa ehdotetun kahden edustajan sijaan kokouksiin kutsutaan yksi nuorisovaltuutettu.
Asian esitysteksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/klltk/2014/21051615.1/frmtxt45.htm
Asian liitteet: http://www.jyvaskyla.fi:8081/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epjattn.htm?KLLTK+21%2e5%2e2014%2016%3a15%3a00+45+1
Jyväskylän ylioppilasteatteri ry:n oikaisuvaatimus
Ylioppilasteatteri haki kevään avustushaussa kaupungilta 2000 euroa toiminta-avustusta ja 5000 euroa kohdeavustusta. Lautakunta myönsi 26.3. kokouksessa teatterille 900 euron toiminta-avustuksen. Ylioppilasteatteri teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jossa vaaditaan päätöksen oikaisua niin, että teatteri saa toiminta-avustuksen lisäksi myös kohdeavustusta ylioppilasteatterifestivaalin järjestelyihin.
Kulttuuri- ja liikuntalautakunta on avustushakemuksia käsitellessään harkinnut yhdistyksen avustustarpeen ja myöntänyt heille kohdeavustuksen. Lautakunta on linjannut, että pääsääntöisesti kulttuuriavustuksena myönnetään joko toiminta-avustus tai kohdeavustus. Vuoden 2014 kulttuuriavustusmääräraha on käytetty kokonaisuudessaan. Lautakunta totesi, ettei oikaisuvaatimus anna aihetta muuttaa lautakunnan tekemää päätöstä ja päätti hylätä oikaisuvaatimuksen.
Asian esitysteksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/klltk/2014/21051615.1/frmtxt48.htm
Asian liitteet: http://www.jyvaskyla.fi:8081/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epjattn.htm?KLLTK+21%2e5%2e2014%2016%3a15%3a00+48+1
Esbjergissä järjestettävän pohjoismaisen ystävyyskaupunkitapahtuman lajina on tänä vuonna golf
Tanskan Esbjergissä 25.6.–1.7.2014 järjestettävän pohjoismaisen ystävyyskaupunkitapahtuman lajina on tänä vuonna golf. Jyväskylästä matkaan lähtee kahdentoista nuoren lisäksi matkanjohtaja ja kulttuuri- ja liikuntalautakunnan edustajana Caius Forsberg ja varalle lautakunnan puheenjohtaja Antti Saleva. Tapahtumaan osallistuvat perinteisesti joukkueet Tanskan Esbjergistä, Ruotsin Eskilstunasta, Norjan Stavangerista sekä Jyväskylästä. Tapahtuma on järjestyksessään 40. ja se on jatkunut vuodesta 1975 lähtien. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Jyväskylässä, tuolloin lajina oli uinti.
Asian esitysteksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/klltk/2014/21051615.1/frmtxt47.htm
Kokouksen esityslista ja liitteet
Kokouksen esityslista: http://www3.jkl.fi/paatokset/klltk/2014/21051615.1/index.htm
Esityslista liitteineen: http://www.jyvaskyla.fi:8081/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil.htm?+elin=KLLTK&pvm=21%2e5%2e2014%2016%3a15%3a00
Hyväksytty pöytäkirja tulee yleisesti nähtäville perjantaina 30.5.2014 kaupungin kirjaamoon, osoitteeseen Vapaudenkatu 32 ja internetiin: http://www3.jkl.fi/paatokset/klltk.htm.
Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki,
- Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Antti Saleva, p. 040 734 8106
- Kulttuuri- ja liikuntapalvelujen vastuualuejohtaja Ari Karimäki, p. 014 266 4001