Ensi vuoden talousarvion valmistelutilannetta esiteltiin Jyväskylän perusturvalautakunnan iltakoulussa 6.9.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden talousarvion laadinnan valmistelutilannetta esiteltiin tänään perusturvalautakunnalle talousarviota koskeneessa iltakoulussa.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta (ilman erikoissairaanhoitoa) nettomenojen kasvun hillitsemiseksi haetaan ensi vuonna noin 10 miljoonan euron säästöjä. Apulaiskaupunginjohtajan ja johtavien virkamiesten perusturvalautakunnalle esittelemässä talousarviovalmistelussa on tehty esitykset mahdollisista säästökohteista menojen saamiseksi hallintaan. Seuraavassa esitellään niistä pääkohdat.
Päätösasiana perusturvalautakunta linjaa talousarvioesitystä 20.9. olevassa kokouksessaan, jonka esityslista julkaistaan internetissä 14.9.
Vanhus- ja vammaispalveluiden säästöihin tähtäävät toimenpiteet
Vanhus- ja vammaispalveluissa säästötavoite on noin 2,8 miljoonaa euroa. Ensisijaisena säästökohteena esitetään kolmen kotihoidon alueen kilpailuttamista. Kustannusselvitysten sekä erilaisten tilastojen, kuten työaika- ja hintavertailuiden, perusteella kilpailutettaviksi esitetään Viitahelmen, Keljo–Keltinmäen ja Huhtasuon kotihoidon alueita. Tarkennuslaskentaa tehdään kuitenkin edelleen henkilöstön kuulemiseksi tehtyjen aluekierrosten pohjalta ja lopullinen esitys valmistuu perusturvalautakunnan päätöskokoukseen 20.9. Tavoite on, että kilpailutettavat kolme aluetta siirtyvät yksityisten palveluntarjoajien järjestämäksi toiminnaksi jo helmikuun alussa vuonna 2013.
Kilpailutettavaksi esitetään sellaisia alueita, jotka ovat kokonaistaloudellisesti kalleimpia järjestää kaupungin omana toimintana. Kilpailutettavien alueiden vakituinen henkilöstö siirtyy muihin tehtäviin vanhuspalveluissa, eli vakituisesta henkilöstöstä ei yksityistämisen yhteydessä irtisanota.
Muut päätöksentekoon esitettävät toimenpiteet vanhus- ja vammaispalveluissa:
Säästötavoitteiden saavuttamiseksi omaa toimintaa kalliimmat ostopalvelusopimukset puretaan ja palvelut vedetään osaksi omaa toimintaa. Purettavaksi esitetään Mathilda-kodin sekä autististen päiväkeskustoiminta Avaran kanssa tehdyt sopimukset. Lisäksi säätöjä haetaan seuraavilla toimenpiteillä:
- Siivouspalvelun palveluseteli lakkautetaan
- Kinkomaan Hannala muuttaa uusiin tiloihin syyskuussa 2013 ja toiminta muuttuu palveluasumiseksi
- Varahenkilöjärjestelmän käyttöä tehostetaan
Jos edellä esitetyt toimenpiteet eivät toteudu tai niiden vaikutus ei ole riittävä, aletaan vanhus- ja vammaispalveluissa selvittämään yhden ympärivuorokautisen yksikön sulkemista ja asukkaiden siirtoa muihin yksiköihin, palvelusetelituottajille tai mahdollisuuksien mukaan esim. perhehoitoon.
Terveyspalveluiden säästöihin tähtäävät toimenpiteet
Perusterveydenhuollossa virkamiesesityksen säästötavoite on noin 5 miljoonaa euroa. Tästä merkittävimmät säästöt saadaan aikaan siten, ettei vastuualueelle perusteta palvelutarpeen vaatimia uusia vakansseja mm. neuvoloihin ja kouluterveydenhuoltoon sekä keskitettyihin palveluihin.
Terveydenhuollossa esitetään myös selvitettäväksi Korpilahden, Tikkakosken ja Säynätsalon terveysasemien avosairaanhoidon lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanottotoiminnan kilpailuttaminen ja siirtäminen yksityiselle palveluntuottajalle.
Perusteena em. terveysasemien vastaanottotoiminnan kilpailuttamiselle on terveysasemilla oleva lääkärivajaus, johon jo tällä hetkellä vastataan hankkimalla lääkäripalvelua ostopalveluna. Ostopalveluna terveysasemille hankittu lääkäripalvelu on kallista, eikä väestön lääkäripalvelutarpeeseen pystytä vaihtuvalla henkilöstöllä kattavasti vastaamaan.
Mahdollisten sairaanhoitaja- ja lääkäripalveluiden kilpailutuksen myötä terveysasemien palveluihin pyritään saamaan pysyvyyttä sekä erityisesti saamaan kustannukset nykyistä paremmin hallintaan. Kilpailutettavilla alueilla terveysasemien muu toiminta (neuvolatoiminta, suun terveydenhuolto, fysioterapia) säilyisi esityksen mukaan ennallaan.
Kilpailuttamiselle etsitään vaihtoehtoisia järjestämismalleja myös terveysasemien avosairaanhoidon toiminnan muuttamisella hoitajavetoiseksi. Malli toteutettaisiin siten, että puuttuvien lääkäreiden tilalle palkattaisiin lisää sairaanhoitajia ja terveydenhuollon ammattilaisten välistä työnjakoa tarkasteltaisiin uudella tavalla.
Molempien vaihtoehtojen tarkemmat hinta- ja saatavuusvaikutukset tullaan tekemään kuluvan syksyn aikana.
Terveyspalveluiden investoinneissa Keskustan terveysaseman peruskorjauksesta luovutaan 2014–2017. Terveysaseman toiminta jatkuu olemassa olevissa tiloissa. Keskustan terveysasemalla tullaan selvittämään erilaisia terveyspalvelujen tuottajamalleja, joiden avulla osalle väestöstä voidaan hankkia palvelut ostopalveluna. Vaajakosken terveysaseman rakentaminen toteutetaan aiemmin suunnitellun mukaisesti.
Muut päätöksentekoon esitettävät toimenpiteet terveydenhuollossa:
- laboratorionäytteenotto ohjataan Säynätsalosta ja Kuokkalasta keskitettyihin näytteenottopisteisiin
- sijaisten, ostopalvelulääkäreiden, laboratoriotutkimusten ja hoitotarvikkeiden käyttöä rajoitetaan
- apuvälineiden ja pitkäaikaissairaiden hoitotarvikkeiden myöntämistä rajoitetaan
- suun terveydenhuollon palvelusetelitoimintaa rajoitetaan ja avosairaanhoidon palvelusetelitoiminta lopetetaan
- suun terveydenhuollon tulevan ympärivuorokautisen päivystyksen ja ensihoidon kustannusnousua rajataan
Sosiaali- ja perhepalveluiden säästöihin tähtäävät toimenpiteet
Sosiaali- ja perhepalveluissa virkamiesten esityksen säästötavoite on noin 1,2 miljoonaa euroa. Säästöjä haetaan ensisijaisesti rajoittamalla ostopalveluita ja tehostamalla omaa toimintaa.
Lastensuojelussa ammatillisista perhekodeista ja laitoksista hankitun ostopalveluiden määrää vähennetään omien paikkojen vapautuessa. Kuluvan vuoden lopussa avattava Hovilan nuorisokoti vähentää osaltaan ostopalvelun määrää.
Lisäksi tulevina vuosina (2014-2016) Palokan nuorisokotia esitetään laajennettavaksi seitsemällä asukaspaikalla. Myös nuorisokotien avotyötä, josta on saatu hyviä kokemuksia, pyritään lisäämään kustannusten alentamiseksi.
Muut päätöksentekoon esitettävät toimenpiteet sosiaali- ja perhepalveluissa palveluissa:
- toimeentulotukiasiakkaiden määrää pyritään vähentämään lisäämällä ja tehostamalla aktivointimahdollisuuksia
- lapsiperheiden tilapäiseen kotipalveluun suunnattua palveluseteliä vähennetään
- psykososiaalisten terapia- ja neuvontapalveluseteleiden määrää pienennetään kriteereitä tiukentamalla
- seudullista lastenvalvojapalvelua ei toteuteta
- katulähetyksen kriisiasumisen ostopalvelua vähennetään
- nuorten aikuisten palvelukeskuksen ostopalvelua vähennetään
- päihdehuollon asumispalveluiden ostopalvelua karsitaan
Vastuualuekohtaisten säästöjen lisäksi hallinnon säästötavoite on noin 400 000 euroa, joka saavutetaan jättämällä täyttämättä avoimeksi tulevat toimet ja sijaisuudet. Myös työllistämisen määrärahoja tarkastellaan kriittisesti.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden talousarvion valmistelun eteneminen ja taustat
Talousarvion valmistelu alkoi syksyn osalta kaupunginhallituksen talousseminaarissa 6.8.2012. Seminaarissa paneuduttiin kaupungin kokonaistaloudelliseen tilanteeseen ja kehitysnäkymään sekä luotiin kokonaiskatsaus kaupungin palvelujärjestelmän nykytasoon ja mahdollisiin talouden tasapainottamiskohteisiin. Tällä hetkellä valmistelua jatketaan lautakunnissa, jotka esittävät lausuntonsa talousarvioesitykseksi syyskuussa. Perusturvalautakunta antaa oman ehdotuksensa 20.9. ja tekee samalla myös tarvittavat päätökset esim. kotihoidon alueiden kilpailuttamisesta.
Kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkaistaan 29.10.2012. Kaupunginjohtajan esitys on ensimmäinen kokonaiskatsaus kaupungin ensi vuoden taloudesta. Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota marraskuussa ja lopullinen ensi vuoden talousarvio päätetään kaupunginvaltuustossa joulukuussa.
Lisätietoja Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden talousarvion valmistelutilanteesta:
- perusturvalautakunnan puheenjohtaja Riitta Mäkinen, p. 0400 937 580
- apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen p. 014 266 3001
- vastuualuejohtaja Sirkka Karhula p. 014 266 3634 (vanhus- ja vammaispalvelut)
- vastuualuejohtajan sijainen Ritva Anttonen, p. 014 266 3347 (sosiaali- ja perhepalvelut)
- vastuualuejohtaja Jarmo J Koski p. 014 266 2332 (terveyspalvelut)