Jyväskylän pitkäaikaishoidossa etsitään hoitotyön tehokasta työnjakoa
Jyväskylän kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden vastuualueella on meneillään hanke, jossa pyritään optimoimaan hoitotyön ammattilaisten välistä työnjakoa. Tarkoitus on kehittää työnkuvia siten, että eri ammattiryhmien osaaminen tulee hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti.
Hoitotyön määrä ja laatu ovat olleet vahvasti esillä vanhuslain uudistuksen yhteydessä. Jyväskylässä uskotaan, että yksi keino hoitotyön laadun varmistamiseen on oikea työnjako.
- Hankkeessa kiinnitämme huomion siihen, mikä ammattiryhmä tekee mitäkin ja haemme laatua ja tehokkuutta sitä kautta, kuvaa projektipäällikkö Ulla Halonen.
Kokeilua toteutetaan kahdella pitkäaikaishoidon pilottiosastolla Keljossa.
Hoitohenkilökunnan vastuujaossa työstettävää
Uudistuneet työnkuvat -hankkeen taustatiedoiksi on haastateltu mukana olevien pilottiosastojen esimiehiä, lähi- ja sairaanhoitajia sekä laitoshuoltajia. Vastauksista käy ilmi se, että vaikka henkilöstörakenteeseen ollaan pääosin tyytyväisiä, vastuun- ja tehtävänjakoa eri ammattiryhmien välillä voidaan edelleen hioa.
- Lähihoitajat kokevat, että esimiesten johdolla vastuuta on mahdollista jakaa myös heille. Vastuutehtävien kautta työhön tulee myös mielekkyyttä. Tarvittaessa tukea toivotaan saavan vastuulliselta sairaanhoitajalta, Ulla Halonen toteaa.
Haastatteluista käy ilmi, että lähi- ja sairaanhoitajien mielestä sairaanhoitajien määrä on silloin riittävä, kun jokaiseen työvuoroon riittää vähintään yksi sairaanhoitaja.
- Meidän on siis päästävä työvuorojen entistä parempaan rytmitykseen. Sairaanhoitajia on useampia läsnä aamun kiireisenä aikana, mutta heidän määräänsä vähennetään illalla ja lähihoitajat tekevät tuolloin itsenäisempää työtä, Halonen kuvailee.
Sairaanhoitajien aikaa riitettävä myös kehitystyöhön
Jotta työnjakomalli on tasapainossa, sairaanhoitajien aikaa pitää saada riittämään entistä enemmän kehittämis- ja hoidonseurantatyöhön. Perustyöstä pitää vapauttaa aikaa kehittämiseen siten, että sairaanhoitajilla on mahdollisuus tutustua hoitoa koskevaan tietoon ja viedä esimerkiksi uudenlaisia kuntoutusmalleja käytäntöön.
- Yksi ratkaisu on siirtyä sairaanhoitajien vastuujärjestelmään, jossa vastuusairaanhoitaja on yksikön tukena ja käytettävissä ongelmatilanteissa. Vastuuhoitajat eivät käytä työaikaa perushoitoon vaan tekevät vaativampia hoitotyötä ja konsultoivat tarvittaessa lähihoitajia osastoilla. Mallia on meillä pitkäaikaishoidossa jo kokeiltu ja siitä saatu hyviä kokemuksia, Halonen sanoo.
Vastuunjakoa voidaan tukea myös yhtenäisillä ja selkeillä ohjeistuksilla esimerkiksi hoitotyönlinjauksista.
- Yhdessä laadittujen mallien ja ohjeiden avulla voidaan poistaa turhia kyselyjä ja helpottaa lähihoitajien päätöksentekoa päivittäisessä työssä.
Hoitajat tyytyväisiä työnsä sisältöön – ulkopuolisten näkemys kaukana totuudesta
Uudistuvat työnkuvat -hanke on Jyväskylässä käynnissä kahdella pitkäaikaishoidon osastolla Keljossa. Henkilökuntaa haastattelemalla on kerätty pohjatietoja työn sisällöstä ja kehittämisestä hoitotyön ammattilaisilta.
- Positiivista on se, että työntekijät, sekä sairaan- että perushoitajat, ovat erittäin tyytyväisiä työnsä sisältöön. Työ nähdään vahvaa gerontologista osaamista vaativana erityisesti siitä syystä, että pitkäaikaishoidon asukkaat ovat tullessaan hoidon piiriin entistä huonokuntoisempia.
Molemmat ammattiryhmät nostavat kuitenkin esille huolensa siitä, että ulkopuoliset tuntevat työn sisällön huonosti. Usein julkisuudessa ajatellaan pitkäaikaishoidon olevan pelkkää ”vaipanvaihtona”, vaikka se todellisuudessa vaatii laajaa erityisosaamista.
Henkilöstö toteuttaa muutosta
Uudistuvat työnkuvat -hanketta viedään eteenpäin henkilökuntaa osallistavalla tavalla. Haastatteluissa kerättyjen pohjatietojen avulla mennään yhä vahvemmin käytäntöön.
- Arjesta on noussut hyvin konkreettisia ideoita siitä, mitä voidaan tehdä toisin.
Projektipäällikkö Ulla Halonen kuitenkin korostaa, ettei yhtä tiettyä mallia voida rakentaa kaikkiin yksiköihin laajennettavaksi.
- Kaikkia ammattiryhmiä tarvitaan, mutta painotuksia voidaan muuttaa. Lähihoitajien vastuuttaminen on tässä yksi keino. Toimenkuvia tulee myös edelleen kirkastaa ja vapauttaa aikaa hoitotyöhön selkeyttämällä työn sisältöjä. Laitoshoitajille tulee siirtää ne tehtävät, jotka heille kuuluvat, ettei sairaanhoitajien aika mene pyykin pesemiseen tai roskien vientiin.
Lisätietoja: Projektipäällikkö Ulla Halonen, p. 050 312 5430
Henkilökunnan haastattelujen yhteenvedot ja lisätietoa hankkeesta löytyy osoitteestahttp://www.jyvaskyla.fi/sote/hallinto/hankkeetjaohjelmat/uudistuvattyonkuvat