Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Valinnanvapaus sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa laajenee

$
0
0

Valinnanvapaus sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa laajenee

- Keski-Suomessa muutoksiin varaudutaan suhteellisen rauhallisin mielin

Potilaiden valinnan vapaus julkisessa terveydenhuollossa laajenee 1.1.2014 alkaen. Ensi vuoden alusta lähtien kuntalainen voi valita hänen perusterveydenhuollon palveluita tarjoavan terveyskeskuksen tai erikoissairaanhoidon palveluja tarjoavan sairaalan mistä päin Suomea hän haluaa.

Terveyskeskusta vaihtaessaan potilas sitoutuu käyttämään kaikissa perusterveydenhuollon palveluissa valitsemaansa terveyskeskusta vähintään vuoden ajan. Tämä tarkoittaa, että sairaanhoitaja- ja lääkäripalvelut, suun terveydenhuollon palvelut, terveyskeskussairaalapalvelut, neuvolapalvelut jne. siirtyvät kaikki kerralla valitun terveyskeskuksen hoidettavaksi.

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen JYTE:n palvelujohtaja Sakari Ritala ei usko muutoksen aiheuttavan suuria muutoksia palveluiden käytössä.

- Toukokuussa 2011 valinnan vapaus laajeni jo asteittain siten, että hoitavan terveysaseman sai valita vapaasti kunnan tai kuntayhtymän sisällä. Meillä se tarkoitti sitä, että potilas pystyy valitsemaan hoitavan terveysasemansa Jyväskylän, Muuramen, Hankasalmen ja Uuraisten sisältä. Terveysasemaa on lakimuutoksen myötä vaihtanut noin 1 % alueen väestöstä. Puhutaan siis noin 1500 asukkaan joukosta, Ritala kuvaa.

Aiempiin kokemuksiin perustuen JYTE ei ennakoiden varaudu potilasvirtojen mahdollisiin muutoksiin esimerkiksi henkilöstösuunnittelussa.

- Tilanne meidän terveysasemilla on ruuhkainen johtuen mm. terveysasemiamme vaivaavasta lääkäripulasta. En rehellisesti usko meidän siten olevan kovinkaan houkutteleva vaihtoehto vaihtajien näkövinkkelistä tarkasteltuna, sillä jonot ovat kohtuullisen pitkät, Ritala toteaa.

Potilas saa valita 1.1.2014 alkaen myös sairaalan, jossa häntä hoidetaan

Valinnan vapaus laajenee myös erikoissairaanhoitoon. Jatkossa perusterveydenhuollosta lähetteen saanut potilas voi valita, yhteisymmärryksessä lähettävän lääkärin kanssa mihin hoitopaikkaan lähete kirjoitetaan. Potilas ei kuitenkaan voi valita sairaalaa, jossa hänen tarvitsemaansa hoitoa ei ole lainkaan tarjolla.

- Keski-Suomen keskussairaalan valttina on, että meidän sairaalassa on edustettuina lähes kaikki lääketieteelliset erikoisalat, ja potilaita voidaan hoitaa hyvin moniammatillisesti. Tänä päivänä moniammatillinen diagnostiikka ja hoito on monen sairauden kohdalla välttämätöntä. Jyväskylän keskussairaalassa esimerkiksi syöpädiagnostiikan on maan huippuja ja se varmasti on yksi asia, joka vaikuttaa jatkossa valintaan, toteaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Kaikkea potilas ei kuitenkaan voi valita. Potilasta hoitava lääkäri (esimerkiksi terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa) tekee aina arvion ja päätöksen siitä, minkä tasoista hoitoa potilas tarvitsee ja pitääkö potilas lähettää erikoissairaanhoitoon vai ei. Jos hoito voidaan antaa perusterveydenhuollossa ja omalla terveysasemalla, potilas ohjataan suoraan tähän pisteeseen.

- Jos jyväskyläläinen potilas tarvitsee lähetteen normaaliin tähystystutkimukseen, joka voidaan tehdä Kyllön terveysasemalla, ei erikoissairaanhoidon tarvetta synny. Näin ollen lähete annetaan suoraan Kyllöön vaikka potilas pyytäisi lähetettä keskussairaalaan. Lääkäri on jatkossakin se, joka tekee potilaalle hoitopäätökset, kertoo JYTE:n keskitettyjen palveluiden palvelujohtaja Mauri Paajanen.

Kustannuksista vastaa asukkaan kotikunta

Jos potilas päättää vaihtaa naapurikunnan terveysaseman asiakkaaksi, hänen hoitonsa kustannuksista vastaa edelleen potilaan kotikunta. Sama koskee erikoissairaanhoitoa, mikäli potilas valitsee yksikön muualta kuin oman sairaanhoitopiirin alueelta, potilaan oma sairaanhoitopiiri vastaa hoidon kustannuksista.

- Tämän uskotaan lisäävän palveluiden laatua. Terveydenhuollon on oltava houkuttelevaa, jottei potilaat karkaa naapurikuntien asiakkaiksi ja siten osaltaan lisää oman kunnan kustannuksia, Sakari Ritala toteaa.

Miten hoitavan terveyskeskuksen vaihto tapahtuu?

Perusterveydenhuollossa valinnasta on tehtävä kirjallinen ilmoitus sekä hoitovastuussa olevan kunnan että valitun kunnan terveyskeskukselle. Hoitovastuu siirtyy valitun kunnan terveyskeskukselle kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta.

Potilaan valinta voi kohdistua samanaikaisesti vain yhteen terveysasemaan, eli asiakas ei voi hoitaa asioitaan usealla terveysasemalla vaan vaihdoksen tehdessään hän sitoutuu olemaan ko. terveysaseman asiakas vähintään vuoden ajan. Uuden valinnan voi tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta.

JYTE:n osalta tarkemmat ohjeet ja linkit tarvittaviin lomakkeisiin päivitetään osoitteeseen: http://www.jyvaskyla.fi/sote/asiakkaan_oikeudet/terveysaseman_vaihto

Lisätietoja kuntalaisille mm. THL:n sivuilla: http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/tietopaketit/terveydenhuoltolaki/usein_kysyttya/valinnanvapaus


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Trending Articles