Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Perinteet arvossaan Jyväskylän kuntalaisviestinnän kyselyn tuloksissa

$
0
0

Perinteet arvossaan Jyväskylän kuntalaisviestinnän kyselyn tuloksissa

Jyväskylässä syys-lokakuun vaihteessa tehdyn kuntalaisviestinnän tutkimuksen perusteella asukkaat antavat Jyväskylän kaupungin viestinnälle arvosanaksi tyydyttävän 7,14. Enemmistö vastanneista kokee, että Jyväskylässä on helposti saatavilla luotettavaa tietoa ja tieto on selkeää ja ymmärrettävää. Toisaalta yli puolet vastanneista ilmoitti, että päätöksenteon vaihtoehdoista tai asukkaiden kuulemisen tai palautteen vaikutuksista ei viestitä riittävästi. Kyselytutkimukseen vastasi 283 jyväskyläläistä.

Kysely vahvistaa käsitystä kaupunkilaisten tiedon tarpeista. Tietoa tarvitaan selvästi useimmin terveyspalveluista. Myös liikunta ja ulkoilu, kulttuuri sekä kartta- ja liikenneasiat kiinnostavat useampaa kuin joka toista vastanneista. Enemmistö vastaajista koki saavansa näistä kaupungin palveluista tietoa vähintään melko hyvin. Kehnoimmin tietoa saadaan vastausten perusteella sosiaali- ja perusturvasta, vanhuspalveluista, hallinnosta ja päätöksenteosta sekä erityisryhmien palveluista.

Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että kaupungin tulisi tiedottaa enemmän isoista hankkeista, valmisteilla olevista asioista, palvelumuutoksista, palvelujen saatavuudesta, kaupungin taloudesta ja päätösten vaikutuksista. Merkittävin muutos vuoden 2010 tutkimukseen on toive saada enemmän tietoa taloudesta, sitä toivoi kolme vuotta sitten vajaa kolmannes ja nyt joka toinen vastaajista.

Perinteiset viestintäkanavat pitäneet pintansa

Viestintäkanavista kaupungin oma tiedotuslehti ja paikallinen sanomalehti ovat mieluisimpia tiedonhankintakanavia ennen kolmantena tulevaa kaupungin internetsivustoa. Jyväskylässä myös radio ja tv ovat kasvattaneet suosiota edellisestä tutkimuksesta. Nämä kanavat ovat myös käytetyimpiä tiedonhankintakanavia. Eniten on lisääntynyt mobiilipalvelujen käyttö, joita käyttää kuitenkin vasta 9 % vastanneista. Hieman yllättäen myös kaupungin palveluesitteiden käyttö on lisääntynyt.

Vaikuttamismahdollisuuksia pidetään tärkeinä, mutta käytetään vähän

Tärkeimpinä vaikuttamismahdollisuuksina pidetään äänestämistä, valitusmahdollisuutta, asukas- ja kuulemistilaisuuksia sekä suoria yhteydenottoja puhelimitse ja sähköpostitse. Selkeimmin edellisestä tutkimuksesta on noussut internetin keskustelupalstojen ja kaupungin sosiaalisen median palvelujen tärkeys. Eniten suosiotaan ovat menettäneet paperiset kirjeet ja lomakkeet.

Vaikka useita vaikutusmahdollisuuksia pidetään tärkeinä, niitä käytetään harvoin. Vain joka kolmas vastanneista kertoi antaneensa palautetta puhelimitse ja vain joka viides sähköpostilla, sähköisillä palautelomakkeilla tai asukaskuulemisissa ja -tilaisuuksissa. Kolmannes vastaajista ei ollut käyttänyt mitään vaikuttamistavoista.

Jyväskylä mukana tutkimuksessa toistamiseen

Jyväskylä osallistui valtakunnalliseen kuntalaisviestinnän tutkimukseen toista kertaa. Tuloksissa ei ole suuria muutoksia edelliseen vuonna 2010 toteutettuun tutkimukseen, joskin vastaajien arvio kaupungin viestinnän tasosta on laskenut kymmenyksen kolmen vuoden takaisesta arviosta. Tuoreessa tutkimuksessa Jyväskylän kaupungin viestinnän taso sai kouluarvosanoilla arvioiden keskiarvon 7,14. Tulos on liki sama kuin kokonsa puolesta vertailukelpoisella Lahden kaupungilla. Tyytyväisimpiä olivat vastaajat Helsingissä, jossa viestinnän saama kouluarvosana oli 7,39.

Tutkimuksen kyselylomake lähetettiin satunnaisotannalla 1000 jyväskyläläiselle syyskuun lopussa. Jyväskylän vastausprosentti oli 28, mikä oli suurin tutkimuksessa mukana olleista kaupungeista. Melko alhaisesta vastausprosentista johtuen tulokset ovat suuntaa antavia. Muut tutkimuksessa mukana olleet kaupungit olivat Helsinki, Lahti ja Loviisa.

Tuloksia tarkastellaan jo ensi vuoden viestintää suunniteltaessa

Tutkimuksen tulokset antavat suuntaa myös ensi vuoden viestinnän suunnitteluun, kuitenkin taloudellinen tilanne huomioiden.

- Jyväskylä-tiedotuslehden ilmestymiskerrat ovat vähentyneet puoleen edellisen tutkimuksen ajoista ja ensi vuonna kaupungin tiedotuslehti ilmestyy neljä kertaa. Tälle tosiasialle ei voi taloustilanne huomioiden mitään. Ennakoiva ja kohdennettu viestintä, aktivoituminen sosiaalisessa mediassa ja hyvä yhteistyö paikallismedioiden kanssa ovat keinoja vastata kyselyssäkin esiin nousseisiin näkökulmiin, kertoo Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Helinä Mäenpää.

Linkki Jyväskylän kuntalaisviestinnän tutkimuksen 2013 tuloksiin löytyy sivun http://www.jyvaskyla.fi/viestinta oikeasta laidasta.

Kuntaliiton tiedote ja linkki tutkimuksen valtakunnallisin tuloksiin löytyvät Kuntaliiton sivulta osoitteesta: http://www.kunnat.net/fi/Kuntaliitto/media/tiedotteet/2013/12/Sivut/tietoa-toivotaan-edelleen-myos-paperimuodossa.aspx

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki,
- viestintäjohtaja Helinä Mäenpää , p. 014 266 1558
- viestintäpäällikkö Antti Laukkarinen, p. 014 266 4011


Viewing all articles
Browse latest Browse all 14563

Trending Articles