Jyväskylän perusturvalautakunnan päätöksiä 24.10.2013 kokouksesta
Jyväskylän perusturvalautakunta päätti kokouksessaan Korpilahden sosiaaliaseman uudesta palvelumallista, palveluasumisen kilpailuttamisesta sekä määrärahamuutoksista kuluvan vuoden talousarvioon. Lautakunta antoi myös lausunnot uuteen sairaalaan siirrettävistä palveluista sekä lastensuojelutyön resursseista. Laboratoriopalveluiden vähentäminen Jyväskylän alueella palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.
Korpilahden sosiaaliaseman palvelumallin uudistaminen
Perusturvalautakunta hyväksyi äänestyksen jälkeen Korpilahden sosiaaliaseman palvelu-uudistuksen. Uudistuksen myötä sosiaaliaseman palvelut muuttuvat vuoden 2014 alusta.
Uudessa palvelumallissa Korpilahdella käytössä olleesta yhdennetyn sosiaalityön mallista luovutaan. Sosiaaliaseman palvelut eivät lakkaa Korpilahdella kokonaan, vaan lastensuojelun työntekijät ja aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajalla työskentelevät vuoden 2014 alusta lähtien Korpilahden sosiaaliasemalla 2 palvelupäivänä viikossa. Asiointi palvelupäivinä tapahtuu entiseen tapaan ajanvarauksella. Puhelinpalveluajat säilyvät ennallaan.
Uudistuksella yhdenmukaistetaan toimeentulotuen ja sosiaalityön käytännöt muualla kaupungissa noudatettavien palvelumallien mukaisiksi. Ratkaisulla turvataan myös nykyistä paremmin lastensuojelun palvelutakuun toteutuminen sekä nuorten aktivoinnin vahvistaminen koko kaupungin osalta.
Korpilahden asukkaiden toimeentulotuen kirjalliset hakemukset käsitellään vuoden 2014 alusta lähtien Hannikaisenkadun sosiaaliaseman etuuskäsittelyssä. Toimeentulotukipäätöksiä tehdään myös Korpilahdella sosiaaliohjaajan palvelupäivinä.
Palvelupäivien vähentämistä korvataan osin tarjoamalla Korpilahdella asukkaille uudenlaisia sähköisiä palveluita. Korpilahden yhteispalvelupisteestä voi saada videoyhteyden Hannikaisenkadun sosiaaliaseman sosiaalityöntekijöihin ja toimeentulotuen hakemista sähköisesti testataan vuoden 2014 alusta lähtien.
Uusi palvelumalli on Jyväskylän palvelulinjausten mukainen. Linjausten mukaisesti sosiaalipalvelut ovat Jyväskylässä keskitettyjä palveluita. Korpilahden asukkaille taataan kriisitilanteissa ja kiireisissä lastensuojelutilanteissa apu kaupungin keskitetyistä sosiaalipäivystyspalveluista.
Palvelu-uudistuksen asiakasvaikutuksista tullaan tekemään seuranta. Seurannalla varmistetaan, että palvelut Korpilahdella ovat riittävät ja vastaavat asukkaiden palvelutarpeisiin.
Susanna Kaartinen esitti kokouksessa, että Korpilahden sosiaaliaseman palvelu-uudistus perutaan ja Korpilahden sosiaaliaseman toiminta jatkuu jatkossakin nykyisessä laajuudessaan. Esitys hävisi apulaiskaupunginjohtajan pohjaesitykselle ääniin 8-5.
Asian esityslistateksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/frmtxt182.htm
Lausunto uuteen sairaalaan siirrettävistä palveluista
Perusturvalautakunta antoi lausunnon uusi sairaala -hankkeen jatkovalmistelua varten. Lautakunta hyväksyi terveydenhuollon jaoston antaman lausunnon sellaisenaan, mutta lisäsi päätökseen ponnen, jossa todetaan ettei Jyväskylän päiväaikaisen keskitetyn suun terveydenhuollon päivystyksen siirtämistä uuteen sairaalaan pidetä tarkoituksenmukaisena. Lisäksi lautakunta tarkentaa ponnessaan, että Kuokkalan alueen avoterveydenhuollon palvelut voidaan siirtää Kyllönmäelle aikaisintaan vuonna 2019 uuden sairaalan valmistuttua.
Terveydenhuollon jaoston, jossa on edustettuna kaikki JYTE-kunnat (Jyväskylä, Muurame, Uurainen ja Hankasalmi), perusturvalautakunnalle valmistelemassa lausunnossa nostetaan esille kuntien näkökulmasta oleellisia asioita uuden sairaalan tämän hetkiseen suunnittelutyöhön. Uuden sairaalan hankesuunnitelman valmistuttua Keski-Suomen sairaanhoitopiiri pyytää kunnilta vielä erilliset lausunnot suunnitelmasta.
Perusturvalautakunnan hyväksymässä lausunnossa todetaan mm. seuraavaa: Sairaanhoitopiirin tulee ottaa kokonaisvastuu sairaalan suunnittelusta huomioiden koko maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeet. Lopullisen päätöksenteon tulee pohjautua laskelmiin, joissa arvioidaan toiminnallisuutta ja kokonaistaloudellisuutta.
Uuden sairaalan toimintaa sekä sijaintia tulee suunnitella osana sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisratkaisua. Näin kokonaisuudesta saadaan nykyistä tuottavampi ja tehokkaampi. Tämän hetkisen näkemyksen mukaan palvelutuotannon kokonaisuuden näkökulmasta uuden sairaalan sijoittuminen Kyllönmäelle mahdollistaisi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon väliset synergiaedut ja toimintojen integraation.
Lausunnon mukaan erikoislääkärivastaanotot ja keskitetyt erikoistutkimukset, keskitetyt kuntoutuspalvelut (fysio- ja toimintaterapeuttien sekä puheterapeuttien toteuttamana), apuvälinepalvelut, yksittäisten erikoistyöntekijöiden vastaanotot (esim. reumahoitaja, ravitsemusterapeutti, jalkaterapeutti) keskitetään uuteen sairaalaan.
Suun terveydenhuollon erikoishoidot (suu- ja leukakirurgia, kliininen hammashoito, hampaiston oikomishoito ja hammaslääketieteellinen diagnostiikka) on perusteltua siirtää erikoissairaanhoidon suu-, hammas- ja leukakirurgian polikliinisten palvelujen yhteyteen.
Perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys jatkuu lausunnon mukaan nykymuotoisena uudessa sairaalassa. Suun terveydenhuollon ilta- ja viikonloppuaikainen maakunnallinen päivystystoiminta on esitetty siirtyvän uuteen sairaalaan.
Uuden sairaalan yhteyteen tulee jaoston mukaan rakentaa noin 100 sairaansijaa korvaamaan nykyiset Palokan ja mahdollisesti Muuramen terveyskeskussairaalatoiminnot. Tällöin on huomioitava, että uuden sairaalan toimintamalli edellyttää kotisairaalatoiminnan käynnistämistä sekä kotisairaanhoidon ja kotiin vietävien kuntoutuspalvelujen vahvistamista.
Lausunto on kokonaisuudessaan luettavissa kuntakohtaisine kannanottoineen esityslistatekstin liitteestä: http://www.jyvaskyla.fi:8081/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epjattn.htm?PTLTK+24%2e10%2e2013%2015%3a00%3a00+178+1
Asian esityslistateksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/frmtxt178.htm
Laboratorionäytteenottopisteiden vähentäminen Jyväskylän alueella
Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.
Asian esityslistateksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/frmtxt179.htm
Palveluasumisen kilpailuttaminen
Perusturvalautakunta valtuutti äänestyksen jälkeen vanhus- ja vammaispalveluiden palvelukokonaisuuden järjestämään palveluasumisen kilpailutuksen apulaiskaupunginjohtajan esityksen mukaisesti. Kilpailutuksessa palveluasumisen palvelusetelin rinnalle kilpailutetaan tehostetun palveluasumisen puitesopimus.
Hankinnan kohteena on ympärivuorokautinen ikäihmisille tarkoitettu tehostettu palveluasuminen. Kilpailutus koskee alkuvaiheessa noin 200 asukaspaikkaa. Kilpailutuksella saadaan yhtenäinen puitesopimus, jolloin kaikki palveluntuottajat tuottavat palveluita samoilla kriteereillä ja hinnoilla.
Pääpaino palveluasumisen järjestämisessä on kuitenkin palveluseteli, jolla lisätään kuntalaisten valinnanmahdollisuutta. Puitesopimuskilpailutus mahdollistaa palvelun silloin, kun omassa toiminnassa ei ole vapaita paikkoja ja asiakas ei halua palvelua palvelusetelillä.
Jotta palvelun laatu ja hinta olisivat mahdollisimman yhdenmukaiset niin palvelusetelijärjestelmässä kuin ostopalveluissakin, tämä hankinta kilpailutetaan ns. ranskalaisena urakkana, jossa hankintayksikkö vahvistaa hinnat hoitovuorokaudelle ja laatupisteet määrittävät puitesopimukseen tulevat palveluntuottajat. Hinta sisältää myös ateria- ja tukipalvelut. Hankinnassa sovelletaan palvelusetelitasojen mukaista hoitoisuuden arviointia ja hinnoittelua.
Kilpailutuksen käynnistämiseksi osa vanhoista ostopalvelusopimuksista irtisanotaan. Irtisanominen koskee seuraavia ostopalvelusopimuksia: Kotikaari (palvelun tuottaja Jyväskylän Hoivapalveluyhdistys), Mathilda-koti (palvelun tuottaja Jyväskylän Mathilda-koti ry), Telkänpesä (palvelun tuottaja Jyväskylän Sotainvalidien asuntosäätiö), Viitakoti (palvelun tuottaja Viitakodit ry) ja Amanda-koti. Solmittava puitesopimus koskee uusia asukkaita. Nykyisiä asukkaita ei muuteta nykyisistä asuinpaikoistaan.
Hankintamenettelynä käytetään avointa menettelyä. Tavoitteena on, että puitesopimus astuu voimaan 1.4.2014. Palveluntuotannon on käynnistyttävä viimeistään 1.8.2016.
Kilpailutuksen taustalla on omaishoidontuen päätöstenteon yhteydessä annettu toivomusponsi. Ponnessa lautakunta edellytti, että vuoden 2013 aikana selvitetään mahdollisuudet kilpailuttaa ne lautakunnan alaiset hankintasopimukset, jotka eivät ole perustuneet kilpailutuksiin. Kilpailutuksissa todennäköisesti säästyviä varoja pyritään suuntaamaan omaishoitopalveluihin sitä mukaan, kun tuloksia tarjouskilpailuista syntyy.
Esa Mutanen esitti kokouksessa, että perusturvalautakunta valtuuttaa vanhus- ja vammaispalveluiden palvelukokonaisuuden järjestämään palveluasumisen kilpailutuksen liitteessä määriteltyjä laatuvaatimuksia hyödyntämällä. Tarjouskilpailussa verrataan laatuvaatimukset ylittävää laatua ja hintaa, joista hintaa vähintään 80 %:n painoarvolla. Esitys hävisi apulaiskaupunginjohtajan pohjaesitykselle äänin 6-3 (4 tyhjää).
Asian esityslistateksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/frmtxt180.htm
Määrärahamuutokset sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä vanhus- ja vammaispalveluiden vuoden 2013 talousarvioon
Perusturvalautakunta esittää kaupunginhallitukselle määrärahamuutoksia vuoden 2013 talousarvioon. Muutosten taustalla on syyskuun lopussa laadittu tilinpäätösennuste, joka huomioi kuluneen vuoden talouden toteutuman sekä tiedossa olevien loppuvuoden tulot ja menot.
Kaupunginhallitukselle esitetään perusturvapalveluiden osalta seuraavia muutoksia talousarvioon
1. Sosiaali- ja terveyspalveluiden määrärahan tuloarviota korotetaan 1,777 miljoonaa euroa ja menoarviota korotetaan 13,8006 miljoonaa euroa jakautuen seuraavasti:
- Johdon tukipalveluiden talousarvion menoarviota korotetaan 1,6053 miljoonaa euroa.
- Terveyspalvelut, Jyväskylä talousarvion tuloarviota korotetaan 0,4 miljoonaa euroa ja menoarviota korotetaan 3,1149 miljoonaa euroa.
- Erikoissairaanhoidon palveluiden talousarvion menoarviota korotetaan 7,5 miljoonaa euroa.
- Sosiaalipalvelujen talousarvion tuloarviota korotetaan 1,377 miljoonaa euroa ja menoarviota korotetaan 1,5923 miljoonaa euroa.
2. Vanhus- ja vammaispalvelujen määrärahan tuloarviota korotetaan 1,366 miljoonaa euroa ja menoarviota korotetaan 0,9595 miljoonaa euroa.
Perusturvalautakunnan alainen toiminta jakaantuu kahteen määrärahaan. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelukokonaisuuden toimintakate vuodelle 2013 on 275,6 miljoonaa euroa. Tästä erikoissairaanhoidon osuus on noin 136,3 miljoonaa euroa. Vanhus- ja vammaispalveluiden palvelukokonaisuuden toimintakate vuodelle 2013 on 95,4 miljoonaa euroa.
Arvion mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelukokonaisuuden toimintakate ylittyy kokonaisuudessaan 12,2 miljoonaa euroa. Vanhus- ja vammaispalveluiden palvelukokonaisuuden toimintakate on alittumassa 0,5 miljoonaa euroa. Vastuualueittaiset tilinpäätösennusteet toimintakatteen osalta ovat seuraavat:
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Johdon tukipalveluiden talousarvio ylittyy 1,6 miljoonaa euroa. Selittävinä tekijöinä on työttömyyden ennakoitua suurempi kasvu ja siitä johtuvat ylitykset työllisyyspalveluiden menoissa (työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvu sekä lisääntyvä työllistäminen eri toimialoille).
Terveyspalveluissa talousarvio ylittyy Jyväskylän osalta 2,9 miljoonaa euroa. Selittäviä tekijöitä on mm. ensihoidon, henkilöstökustannusten ja ostopalvelujen budjetoitua suurempi toteutuma. Erikoissairaanhoidon talousarvio ylittyy ennakoitua suuremmasta palvelujen ostoista johtuen 7,5 miljoonaa euroa.
Sosiaalipalveluiden talousarvion toimintakate ylittyy n. 0,2 miljoonaa euroa.
Tulojen osalta ylitys (n. 1,4 miljoonaa euroa) aiheutuu toimeentulotuen, maahanmuuttajapalvelujen laskennallisten sekä lastensuojelun tulojen suuremmasta toteumasta. Menojen osalta ylitys (n. 1,6 miljoonaa euroa) aiheutuu toimeentuloturvan menojen kasvusta.
Vanhus- ja vammaispalvelut
Vanhus- ja vammaispalveluiden talousarvion arvioidaan alittuvan suunnitellusta 0,5 miljoonaa euroa. Tulot ylittyvät n. 1,4 miljoonaa euroa, pääosin maksutulojen toteutuessa arvioitua suurempana asiakasmäärän lisääntymisen johdosta sekä kotikuntakorvaustuloista.
Toimintamenojen osalta vanhus- ja vammaispalveluiden budjetti ylittyy n. 0,9 miljoonaa euroa. Menoihin kohdistuu ennakoimattomia kuluja alustavan arvion mukaan 1,9 miljoonaa euroa vuositasolla. Ennakoimattomia kuluja aiheuttavat mm. kotikuntakorvaukset. Myös Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös velvoittaa kaupunkia palauttamaan kehitysvammaisille asiakasmaksuina perittyjä ateriakustannuksia viideltä vuodelta takautuvasti, joiden aiheuttama kustannus kohdentuu vuodelle 2013.
Asian esityslistateksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/frmtxt184.htm
Selvitys Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon lastensuojelutyön resursseista
Perusturvalautakunta antoi kokouksessaan selvityksen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle lastensuojelun resursseista ja lastensuojelun määräaikojen toteutumisesta. Perusturvalautakunnan selvityksenä todetaan seuraavaa:
Lastensuojelun avohuollon asiakasmäärän ja lastensuojeluilmoitusten määrän kasvu on jatkunut edelleen vuoden 2013 aikana. Lastensuojelun avohuollon asiakkaana on ollut 1.1.–31.8.2013 yhteensä 2 530 lasta. Vastaavana ajankohtana vuonna 2012 asiakkaina oli 2 211 lasta. Lastensuojeluilmoituksia on tullut 1.1.–30.9.2013 välisenä aikana yhteensä 1 949. Vastaavana ajankohtana vuonna 2012 tuli yhteensä 1 898 ilmoitusta.
Lastensuojeluilmoitusten käsittelyajat ovat vuonna 2013 parantuneet. Ilmoitusten keskimääräinen käsittelyaika on ollut kuukausittain alle 7 vuorokautta. Käytännössä kaikki lastensuojeluilmoitukset ja lastensuojelutarpeen selvityspyynnöt on käsitelty lain mukaisessa määräajassa ja palvelutakuu toteutuu.
Lastensuojeluilmoitus käynnistää lastensuojelutarpeen selvityksen. Syyskuun loppuun mennessä lastensuojelun avohuollossa on päätetty yhteensä 958 lastensuojelutarpeen selvitystä. Syyskuussa päättyneet selvitykset oli käsitelty keskimäärin 84 vrk:n kuluessa. Myös kaikkina muina kuukausina toukokuuta lukuun ottamatta päättyneiden selvitysten keskimääräinen kesto on ollut alle 90 vuorokautta. Vuonna 2013 päättyneistä selvityksestä on pystytty tekemään kuukaudesta riippuen 53–83 % lain edellyttämässä määräajassa.
Lastensuojeluilmoitusten käsittelyä ja lastensuojelutarpeen selvitystyötä on tehostettu käynnistämällä alkuarviointitiimi huhtikuussa 2013. Lastensuojelun avohuollon henkilöstöresurssia on vahvistettu kesäkuussa 2013 annetun selvityksen jälkeen palkkaamalla sosiaaliohjaaja projektiluonteisesti lastensuojelun alkualkuarviointiin. Työntekijäresurssia on vahvistettu myös palkkaamalla kesäloma-ajalle kolme sijaista. Kesäkuusta 2013 alkaen kaikki lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijä-vakanssit ovat olleet täytettyinä.
Lastensuojelun resurssia lisätään ensi vuoden alusta siirtämällä resurssia Korpilahden sosiaaliasemalta lastensuojelun avohuollon käyttöön, sillä perusturvalautakunta hyväksyi aiemmin samassa kokouksessaan Korpilahden yhdennetyn sosiaalityön mallin purkamisesta. Muutos tarkoittaa 2 yhdennettyä sosiaalityötä tekevän sosiaalityöntekijän siirtymistä kokonaan lastensuojelun avohuollon käyttöön. Resurssilisäys vastaa yhden sosiaalityöntekijän lisäystä lastensuojelun avohuoltoon. Tämän lisäksi johtavan sosiaalityöntekijän työpanos saadaan kokonaan avohuollon käyttöön. Näillä toimenpiteillä mahdollistetaan lastensuojelun selvitysten palvelutakuun toteutuminen myös jatkossa, mikäli palvelutarve ei nykyisestään enää kasva.
Asian esityslistateksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/frmtxt182.htm
Kehitä toimintaa, löydä jopa säästöjä -ideakampanja
Perusturvalautakunta päätti käynnistää henkilöstölle ideakampanjan säästöjen löytämiseksi 1.11.2013 alkaen.
Taustalla on lautakunnan 19.9.2013 tekemä päätös talousarviossa pysymiseksi. Yhtenä toimenpiteenä lautakunta edellytti käynnistettäväksi henkilökunnan ja viranhaltijajohdon väliset ideointikeskustelut, joilla koko henkilökuntaa kannustetaan esittämään kestäviä sekä lyhyt-, että pitkävaikutteisia säästötoimenpiteitä. Ideakampanjan malli on seuraava:
Henkilökunnalle avataan intranettiin sähköinen lomake, jonka kautta kehittämisideoita voi lähettää. Ideoita voi antaa myös esimiehille ja tiettyjen yksiköiden mentoreille. Ideat käsitellään palvelukokonaisuuksien johtoryhmissä ja raportoidaan myös perusturvapalveluiden johtoryhmälle.
Henkilöstön palkitseminen toteutetaan kahdessa eri luokassa sovittujen kriteerien mukaisesti. 1. luokassa palkitaan ns. pienimuotoisia hyviä ideoita. Ideoista palkitaan lahjakorteilla omiin palveluihin (maksimissaan 50 euroa). Lahjakortteja luovutetaan esimerkiksi kaupunginteatteriin, Jyväskylä Sinfonian konserttiin tai uimahalliin ja kuntosalille. Palkitsemisesta päättää oman vastuualueen johtoryhmä.
Luokassa 2 palkitaan niin sanottuja selviä säästöjä tuovia ideoita, joista palkitaan kertapalkkiolla voimassa olevan henkilöstöyksikön ohjeistuksen mukaisesti. Palkitsemisesta ja sen suuruudesta päätetään kaupungin yhteisessä palkkatyöryhmässä.
Asian esityslistateksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/frmtxt185.htm
Päivähoitopalvelujen sivistyspalveluihin sijoittumisen arviointi
Perusturvalautakunta merkitsi tiedoksi arvioinnin päivähoitopalveluiden sijoittumisesta sivistyspalveluihin. Arvioinnissa todetaan mm. seuraavaa:
Päivähoitopalvelut sijoittuivat sosiaali- ja terveyspalveluista 1.1.2012 alkaen sivistyspalveluihin. Vuoden 2013 alussa päivähoitopalvelut muuttuivat varhaiskasvatuspalveluiksi ja sijoittuivat kasvun ja oppimisen palvelukokonaisuuteen yhdessä perusopetuksen ja nuorisopalvelujen kanssa. 1.1.2013 voimaan tullutta uuden sukupolven organisaatiota (USO) valmisteltaessa selvisi, että päivähoidon/varhaiskasvatuspalvelujen keskeiset yhteistyökumppanit eli neuvola, perheneuvola, sosiaalityö ja perhetyö sijoittuivat eri palvelukokonaisuuteen kuin päivähoito (sittemmin varhaiskasvatuspalvelut).
Muutosten myötä päätettiin kiinnittää erityistä huomiota moniammatilliseen toimintaan, jotta alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä hyvinvointi voidaan varmistaa. Varhaiskasvatusprosessiin sisällytettiin moniammatillisen yhteistyön tekeminen perhelähtöisesti. Yhteistyömallissa varhaiskasvatuspalvelujen tehtävänä on tukea lapsen kehitystä ja olla tarvittaessa ennalta ehkäisevää toimintaa tai lastensuojelun avohuollon tukitoimi. Moniammatillisen yhteistyön tärkeys korostuu lapsen ja perheen erityisen tuen tarpeissa sekä lapsen elämään liittyvissä siirtymävaiheissa, muun muassa siirryttäessä kotihoidosta päivähoitoon ja esiopetuksesta kouluun.
Kuluvan toimintavuoden tavoitteiksi on asetettu 1) Varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun välisen yhteistyön kehittäminen ja 2) Varhaisen tuen toimintamallien kehittäminen yhteistyössä neuvolan ja muiden alueella toimivien perhepalvelujen kanssa. Meneillään olevia kehittämismalleja ovat mm. seuraavat:
Varhaiskasvatuspalvelujen ’Henkisen tuen toimintamalli’ -asiakirja päivitetään lastensuojeluosuuden osalta yhteiseksi lastensuojelun käsikirjaksi, mistä ilmenee yhteistyökäytännöt silloin, kun varhaiskasvatus toimii lastensuojelun tukitoimena tai kun lastensuojelun tarve ilmenee lapsen ollessa päivähoidossa. Yhteistyökäytännöt selvitetään myös yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen osalta.
Varhaiskasvatuspalvelut ovat osallistuneet Varhaisen tuen toimintamallien kehittämiseen yhteistyössä neuvolan ja muiden perhepalvelujen kanssa. Alueellisen toiminnan tavoitteena on yhteisen asiakkuuden lisäksi hallinnon rajat ylittävä toiminnallinen perheen tukiverkosto. Varhaisen tuen palvelumallia on pilotoitu Tikkakosken ja Keltinmäen alueilla.
Neuvolan ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä on tiivistetty 3-vuotiaiden neuvolatarkastusten osalta siten, että lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvät laajemmat kuvaukset kirjataan päiväkodilla lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja neuvolan tarkastuksessa keskitytään lapsen fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvään terveydentilaan kokonaisvaltaisesti. Uutta yhteistyömuotoa pilotoidaan Keltinmäen alueen päiväkodeissa.
Selvitys on luettavissa kokonaisuudessaan asian esityslistatekstistä: http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/frmtxt183.htm
Perusturvalautakunnan kokousajat ja kokousjärjestelyt kevätkautena 2014
Perusturvalautakunta päätti kevätkauden 2014 kokoontumisista ja kokousjärjestelyistä. Lautakunnan kokoukset pidetään klo 15 seuraavina torstaipäivinä: 23.1., 20.2., 20.3., 24.4., 22.5.ja 12.6. Iltakoulut pidetään klo 15 seuraavina torstaipäivinä: 6.2., 6.3., 3.4., 8.5.ja 5.6.2014.
Asian esityslistateksti: http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/frmtxt186.htm
__________________
Lisäksi perusturvalautakunta nimesi kokouksessaan terveydenhuollon vastuualuejohtaja Ari Kukan Jyväskylän kaupungin jäseneksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön Jyväskylän terveyspalveluyksikön johtokuntaan.
Kokouksen koko esityslistan voi lukea osoitteessa:
http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk/2013/24101500.1/index.htm
Liitteet voi lukea verkon osoitteessa: http://www.jyvaskyla.fi:8081/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil.htm?+elin=PTLTK&pvm=24%2e10%2e2013%2015%3a00%3a00
Kokouksen tarkastettu pöytäkirja on nähtävillä keskiviikkona 30.10.2013 klo 9–15 Jyväskylän kaupungin kirjaamossa, Vapaudenkatu 32 ja internetissä http://www3.jkl.fi/paatokset/ptltk.htm
Lisätietoja: perusturvalautakunnan puheenjohtaja Mauno Vanhala, p. 040 359 2137 ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen, p. (014) 266 3001