Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen riskiryhmien influenssarokotukset alkavat marraskuussa
- Jyväskyläläiset rokotetaan keskitettyinä rokotuspäivinä Kyllön terveysasemalla
Riskiryhmien vuosittaiset kausi-influenssarokotukset alkavat Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen JYTE:n alueella marraskuussa 2013. Rokotukset annetaan Jyväskylän väestölle tänä vuonna keskitetysti Kyllön terveysasemalla kolmena eri lauantaipäivänä. Riskiryhmään kuuluvat voivat tulla mihin tahansa rokotuspäivään. JYTE:n muissa kunnissa eli Hankasalmella, Muuramessa ja Uuraisilla väestö rokotetaan entiseen tapaan omilla terveysasemilla erillisinä rokotuspäivinä.
- Liikuntarajoitteiselle jyväskyläläiselle potilaalle rokote voidaan antaa myös omalla terveysasemalla muun vastaanottokäynnin yhteydessä. Erillisiä rokotuspäiviä ei asemilla ole mahdollista järjestää eikä erillisiä rokotusaikoja ole saatavilla, vaan pääsääntöisesti väestön tulee saapua rokotuspäivinä Kyllöön, avosairaanhoidon hoitotyön johtaja Anne Kirmanen toteaa.
Kyllöön ovat tervetulleita myös Muuramen, Uuraisten ja Hankasalmen asukkaat, jos he rokotuspäivänä sattuvat muutenkin asioimaan Jyväskylässä.
Keskitettyjen päivien taustalla on Jyväskylän taloustilanteen aiheuttama toiminnan tehostaminen. Keskittämällä influenssarokotustoiminta yhteen paikkaan henkilökunta saadaan tehokkaasti käyttöön ja kerralla iso määrä potilaita rokotettua.
- Terveysasemilla järjestetyissä rokotuspäivissä on kahtena viime vuotena ollut todella hiljaista. Henkilöstömme on ollut passissa turhaan, eikä väestöä ole käynyt toivottuun tapaan, kertoo Anne Kirmanen.
Kyllön rokotuspäivissä työskentelee rokotuksiin tarvittava henkilöstö eri terveysasemilta. Keskitetyistä rokotuspäivistä on Jyväskylässä hyviä kokemuksia.
- Sikainfluenssarokotusten keskitetyistä rokotuspäivistä ja -paikoista saatiin paljon hyvää palautetta, joten kokeilemme keskitettyä käytäntöä myös kausi-influenssarokotuksien aikaan. Rokotuksiin on varauduttu hyvissä ajoin, joten rokotetta riittää varmasti kaikille sen haluaville, Anne Kirmanen lupaa.
JYTE-alueen rokotuspäivät aikuisväestölle
Kaikki alle 65-vuotilaat, jotka kuuluvat sairautensa vuoksi riskiryhmään sekä kaikki 31.12.2013 mennessä 65 vuotta täyttäneet jyväskyläläiset rokotetaan keskitettyinä rokotuspäivinä Kyllön terveysasemalla. Rokotuspäivät Kyllön terveysasemalla ovat:
- lauantai 16.11.2013 klo 9–15
- lauantai 30.11.2013 klo 9–15
- lauantai 14.12.2013 klo 9–15
Rokotteen voi saada myös muun laboratoriokäynnin yhteydessä Yliopistonkadulla olevasta sijaitsevasta näytteenottokeskuksesta. Näytteenottokeskuksessa influenssarokotuksia annetaan 4.–29.11.2013.
Hankasalmen aikuisväestö rokotetaan Hankasalmen terveysasemalla. Rokotuspäivät Hankasalmella ovat:
- 27.11. kello 12–18 ja
- 13.12. kello 8–14
Uuraisten aikuisväestö rokotetaan Uuraisten terveysasemalla. Uuraisten rokotuspäivät ovat:
- 21.11. kello 9–15 ja
- 26.11. kello 9–15
Muuramen aikuisväestö rokotetaan Muuramen terveysasemalla. Muuramen rokotuspäivät ovat:
- 14.11. klo 14–18
- 28.11. klo 14–18
- 13.12. klo 8–12
Rokotukseen tulee ottaa mukaan kelakortti sekä helposti riisuttava ylävartalon vaatetus.
Neuvolan rokotukset alle 3-vuotiaille lapsille, riskiryhmään kuuluville alle kouluikäisille lapsille ja raskaana oleville naisille
Alle 3-vuotiaat jyväskyläläiset ja muuramelaiset lapset sekä odottavat äidit rokotetaan Kyllön neuvolassa kahtena keskitettynä rokotuspäivänä. Neuvolakäynnin yhteydessä voidaan antaa influenssarokotteita riskiryhmiin kuuluville neuvolan asiakkaille sekä heidän lähipiirilleen.
Keskitetyt rokotuspäivät Kyllön neuvolassa ovat:
- lauantai 16.11.2013 klo 9–15
- lauantai 14.12.2013 klo 9–15.
Hankasalmen ja Uuraisten lapset ja odottavat äidit rokotetaan omissa neuvoloissa. Hankasalmen neuvolan rokotuspäivä on
- 27.11.2013 klo 13–16.
Uuraisilla neuvolan rokotuspäivät ovat
- 13.11.2013 klo 8.15–11.00 ja
- 18.11.2013 klo 13–16.
Rokotuspäivien lisäksi rokotteita annetaan normaalien neuvolakäyntien yhteydessä omissa neuvoloissa. Rokotukseen tulee ottaa mukaan kelakortti ja lastenneuvola- ja/tai äitiysneuvolakortti
Riskiryhmiin kuuluvat koululaiset ja opiskelijat
Riskiryhmiin kuuluvia koululaisia rokotetaan kouluterveydenhuollossa tai Kyllön keskitettyinä rokotuspäivinä.
Riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat voivat saada rokotuksen opiskeluterveydenhuollon vastaanottokäynnin yhteydessä tai Kyllön keskitettyinä rokotuspäivinä.
Kulku Kyllön terveysasemalle rokotuspäivinä
Rokotuspäivinä Kyllön terveysasemalla on maksuton pysäköinti terveysaseman takana olevilla henkilöstön pysäköintipaikoilla. Pihalle käännyttäessä on opasteet maksuttomille parkkipaikoille. Terveysaseman edessä sijaitsevat asiakaspysäköintipaikat ovat normaaliin tapaan maksullisia.
Rokotuksiin kuljetaan terveysaseman etupuolelta, jossa terveysaseman pääsisäänkäynnit sijaitsevat. Rokotuksiin saapuva väki opastetaan oikeaan rokotuspaikkaan sukunimen etukirjaimen mukaisessa järjestyksessä. Sisäänkäyntien edessä on aakkosten mukaan menevät opasteet. Terveysaseman tiloissa ja pihalla on myös oppaita neuvomassa rokotuksiin tulijoita oikeaan rokotuspisteeseen.
Miksi rokote kannattaa ottaa?
Tänäkin talvena on odotettavissa, että 5–15 prosenttia väestöstä sairastuu kausi-influenssaan, alle 3-vuotiaista jopa viidennes. Influenssa on osalle ihmisistä vakava riski. Tartunnan ehkäisemiseksi influenssarokotetta annetaan maksutta riskiryhmille.
- Influenssa on virustauti, eikä siihen tepsi antibiootit. Influenssa voi pahentaa perussairautta ja romahduttaa nopeasti yleiskunnon vieden sairastuneen jopa sairaalahoitoon. Siksi maksuton rokote kannattaa ottaa, tartuntataudeista vastaava JYTE:n apulaisylilääkäri Ilkka Käsmä korostaa.
Riskiryhmät, eli raskaana olevat naiset, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, 65 vuotta täyttäneet, varusmiespalvelukseen aloittavat, tiettyjä pitkäaikaisia sairauksia sairastavat henkilöt (mm. diabeetikot, kroonista sydän- tai keuhkosairautta sairastavat) sekä vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiriin kuuluvat henkilöt, saavat rokotteen maksutta keskitettyinä rokotuspäivinä.
Rokotusten yhteydessä myös vinkkejä oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen Kyllön terveystapahtumista
Rokotuspäivien aikaan Kyllössä järjestetään myös erilliset terveystapahtumat, joissa saa omahoitoon liittyviä vinkkejä. Terveystapahtumassa on paikalla ammattilaisia, joilta voi kysyä neuvoa oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Esillä olevat teemat koskevat mm. liikuntaa, suun terveydenhuoltoa sekä alkoholia ja tupakointia.
- Rokotuksen jälkeen potilaita suositellaan pysymään terveysaseman tiloissa noin 15–20 minuutin ajan, jotta voidaan varmistaa, ettei allergioita rokotteesta ilmaannu. Tämän ajan voi käyttää tutustumalla erilaisiin omaa hyvinvointia tukeviin tietoiskuihin Kyllön terveysaseman toisessa kerroksessa, Kirmanen kannustaa.
Lisätietoja: http://www.jyvaskyla.fi/sote/terveysasemat/rokotukset/influenssarokotus
Kuntalaisille lisätietoa omalta terveysasemalta tai neuvolasta